Historisk arkiv

Eldreomsorgen styrkes videre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Dato: 4. oktober 1999

Eldreomsorgen styrkes videre

Regjeringen følger opp gjennomføringen av handlingsplanen for eldreomsorgen i tråd med Stortingets vedtak. Handlingsplanen for eldreomsorgen får en samlet budsjettøkning på 1 419 millioner kroner, slik at bevilgningen blir på til sammen om lag 4,8 milliarder kroner.

Målsetning om bygging av 24 400 sykehjemsplasser og omsorgsboliger i perioden 1998 til 2001, og en bemanningsøkning på vel 12 000 årsverk, står fast. For å styrke tjenestetilbudet i eldreomsorgen, foreslås det å øke de øremerkede midlene til drift med ytterligere 800 millioner kroner, slik at samlet bevilgning blir om lag 2,9 milliarder kroner. Det meste av dette går til omsorgstjenestetilskudd. Skjønnstilskuddet foreslås viderført på 1999-nivå med 210 millioner kroner.

Rammene for tilsagn om tilskudd til investeringer i sykehjem og omsorgsboliger på Kommunal- og regionaldepartementets budsjett, foreslås oppretthold på et nivå tilsvarende 5 800 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Inves-teringstilskuddene foreslås økt med til sammen 619 millioner kroner, slik at samlet bevilgning blir om lag 1,9 milliarder kroner. Kommuner som har behov for noe lengre tid til å gjennomføre byggeprosjekter skal få anledning til å bruke ytterligere to år, til 2003.

Sosialministeren vil komme tilbake til Stortinget med en egen melding med gjennomgang av handlingsplanen halvveis i planperioden, våren 2000.

Kontaktperson: rådgiver Steinar Barstad, tlf. 22 24 86 89 og rådgiver Øyvind Brandt, tlf. 22 24 85 78

Tiltak for utjevning av inntekt og levekår

I Utjamningsmeldinga ble det pekt på behov for bedre utjevning av inntekts- og levekårsforskjeller i Norge. Som et første skritt foreslås det i budsjettet for 2000 utjevningstiltak med en totalkostnad på 60 millioner kroner. Regjeringen vil komme tilbake med forslag til ytterligere tiltak i de kommende budsjettfremlegg, etter at Stortinget har behandlet Utjamningsmeldinga.

Handlingsplan for sosialtjenestens førstelinje

Oppfølgingen av Handlingsplan for sosialtjenestens førstelinje (1998-2001) ”Kunnskap og brubygging”, videreføres og forsterkes. Det foreslås avsatt 28 millioner kroner til oppfølging av planen i 2000, en økning på 10 millioner kroner fra 1999. Innen utgangen av handlingsplanperioden skal saksbehandlere ved alle landets sosialkontorer ha tilgang til et permanent system for kompetanseheving, veiledning og erfaringsutveksling. Dette er et nødvendig ledd i å styrke innsatsen for klienter med sammensatte problemer, redusere tilfeldig forskjellsbehandling mv.

Forsøk med kommunal arbeidstrening

Det foreslås et forsøk til 5 millioner kroner, der kommuner skal ha ansvar for aktive tilbud til langtids sosialhjelpsmottakere, med sikte på at de skal komme i arbeid. Forsøkskommunene får et helhetlig ansvar for å sikre alle former for aktiv hjelp til sosialhjelpsmottakere som trenger tiltak og oppfølging for å bli selvhjulpne.

Tiltak for bostedsløse

Det foreslås satt av fem millioner kroner til tiltak for bostedsløse. Aktuelle kommuner og organisasjoner vil bli stimulert til å prøve ut en modell som legger opp til progresjon i botilbudet i retning av egen bolig.

Kontaktperson: underdir. Gunnar Tveiten, tlf. 22 24 86 20

Mer til arbeid og bolig

Over Arbeids- og administrasjonsdepartementets budsjett foreslås det satt av 20 millioner kroner til forsøk med lønnssubsidiering av lengre varighet. Over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett foreslås det satt av 20 millioner kroner til botilskudd til utleiebolier og til økning i bostøtten.

Handlingsplan for redusert bruk av rusmidler

Handlingsplan for redusert bruk av rusmiddel (1998-2000), ble behandlet av Stortinget i desember l998, og videreføres i 2000. Planen inneholder en rekke tiltak for å redusere bruk og forebygge misbruk av rusmidler, samt tiltak for rusmiddelmisbrukere med spesiell vekt på ettervern. Undervisningen om rusmidler i skolene styrkes som et viktig ledd i planen.

Kontaktperson: underdirektør Jens J. Guslund, tlf. 22 24 85 19

Mer til tiltak for rusmiddelmisbrukere

Regjeringen vil videreføre satsingen på en offensiv rusmiddelpolitikk, og foreslår en styrking av budsjettet for 2000 med 33,4 millioner kroner i forhold til vedtatt budsjett for l999. Et bedret helsetjenestetilbud til de tyngst problembelastete rusmiddelmisbrukerne, styrket ettervern i kommunene, og opptrapping av det metadonassisterte rehabiliteringstilbudet er de viktigste målene for satsingen.

Kontaktperson: underdirektør Jens J. Guslund, tlf. 22 24 85 19

104 millioner kroner til begrensning og kontroll med bruk av tvang

Kommunene påføres økte utgifter ved praktisering av regelverket i kapittel 6A i sosialtjenesteloven, Rettigheter for og begrensning og kontroll med bruk av tvang og makt m.v. overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemning. De økte utgiftene kommunene skal få kompensert for, gjelder kravet om at det skal være to tjenesteytere til stede ved bruk av tvang. Regjeringen foreslår at det bevilges 104 millioner kroner til formålet. Det foreslås at de øremerkede midlene fordeles til kommunene i forhold til antall psykisk utviklingshemmede over 16 år, på samme måte som i 1999.

Kontaktperson: rådgiver Per Eivind Hem, tlf. 22 24 85 70

Nytt finansieringsopplegg i tilknytning til særlig ressurskrevende brukere

Regjeringen la i kommuneøkonomiproposisjonen for 2000 fram et nytt opplegg for finansieringen av tiltak for særlig ressurskrevende brukere i kommunene, uavhengig av diagnose eller årsaken til det store hjelpebehovet. Opplegget er en del av Kommunal- og regionaldepartementets skjønnstilskudd, som dekkes over statsbudsjettets kapittel 571 post 64.

210 millioner kroner av innsatsmidlene til kommuner med særlig kostnadskrevende psykisk utviklingshemmede, er derfor overført til denne bevilgningen fra og med 2000.

Kontaktperson: rådgiver Per Eivind Hem, tlf. 22 24 85 70

Vertskommunetilskuddet økes

Vertskommunetilskuddet går til 33 kommuner som i forbindelse med ansvarsreformen har overtatt ansvaret for relativt mange psykisk utviklingshemmede som opprinnelig kom fra andre kommuner. I mange av vertskommunene utgjør tilbudet til psykisk utviklingshemmede en vesentlig del av kommunenes aktivitetsnivå, og vertskommunetilskuddet utgjør en betydelig del av inntektsgrunnlaget. Regjeringen foreslår at det bevilges i alt 920,8 millioner kroner til formålet, en økning på 24 millioner kroner.

Kontaktperson: rådgiver Per Eivind Hem, tlf. 22 24 85 70

Handlingsplan for funksjonshemmede

Regjeringen følger opp Handlingsplan for funksjonshemmede, og foreslår at det bevilges 91 millioner kroner til tiltak i stortingsmeldingen Om handlingsplan for funksjonshemma 1998-2001. Stortingsmeldingen omfatter 161 tiltak fordelt på 10 departementers ansvarsområder.

Brukerstyrt personlig assistent til 700 personer

Bevilgningen til brukerstyrt personlig assistent for funksjonshemmede, foreslås økt med 10 millioner til 45 millioner kroner i 2000. Bevilgningsøkningen vil gi rom for 200 nye brukerstyrte personlige assistenter neste år. I 1999 ble tilskuddet fordelt på 509 brukere i 228 kommuner i alle fylker. Med økningen i 2000, regner man med at omlag 700 funksjonshemmede kan ha sine personlige assistenter.

Regjeringen vil fremme en lovproposisjon høsten 1999 om endring i sosialtjenesteloven som vil innebære at kommunene får plikt til å etablere ordningen med brukerstyrt personlig assistent.

Kontaktperson: rådgiver Birgit Friele, tlf. 22 24 85 76

Økt tilskudd til unge ut av aldersinstitusjoner

Tilskuddet til utskriving av unge funksjonshemmede fra alders- og sykehjem, foreslås videreført i 2000 med 45 millioner kroner. Kommunene skal stimuleres til å gi yngre funksjonshemmede i alders- og sykehjem som ønsker det et alternativt tilbud om bolig og tjenester. Målgruppen er personer under 67 år med fysiske funksjonshemninger. Personer under 50 år skal prioriteres.

Det gis et treårig tilskudd på til sammen 1 million kroner, fordelt med 400 000 kroner første året og 300 000 kroner de to neste. Ordningen er midlertidig, og 2000 er siste året det kan søkes førstegangs tilskudd.

Kontaktperson: førstekonsulent Georg Antonsen, tlf. 22 24 85 68

Grønn omsorg

Grønn omsorg er utviklet som en modell for samarbeid mellom kommunenes helse-, sosial- og oppvekstetater og enkelte gårdsbruk. Dette innebærer bl.a. omsorg og sosialt fellesskap for personer med behov som faller utenfor det ordinære offentlige tilbudet. Sosial- og helsedepartementet vil i 2000 medvirke til videreutvikling av Grønn omsorg, og foreslår at det settes av 2 millioner kroner til forsøksvirksomhet.

Kontaktperson: førstekonsulent Georg Antonsen, tlf. 22 24 85 68

Økt tilskudd til frivillighetssentralene

Det er nå omlag 235 frivillighetssentraler i drift med statsstøtte. Det foreslås å øke samlet tilskuddsbeløp til frivillighetssentraler med 1,4 millioner kroner i 2000, til totalt 53,6 millioner kroner. Tilskuddssatsen til sentralene kan dermed økes fra 205 000 til 210 000 kroner per år.

Kontaktperson: underdirektør Ellen Elster, 22 24 85 86

Omlegging av tilskudd til organisasjoner

Sosial- og helsedepartementet foreslår at ordningen med direkte tilskudd til paraplyorganisasjonen Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) avvikles over en periode på 3 år, til fordel for en tilsvarende økning i tilskuddene til organisasjoner med individuelle medlemmer.

Det er organisasjonene som bør avgjøre spørsmålet om etablering og finansiering av paraplyorganisasjoner. Dette sikres best ved at statstilskuddet går til den enkelte organisasjon, og at organisasjonene selv finansierer de paraplyorganisasjoner de ønsker å stå tilsluttet. Staten bør heller ikke gjennom en tilskuddsordning ha avgjørende innflytelse på hvilke paraplyorganisasjoner som finnes.

Kontaktperson: førstekons. Knut Prytz, tlf. 22 24 85 84

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen