Historisk arkiv

Erstatningsutvalget for stråleskader, Radiumhospitalet 1975–1986

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 49
Dato: 21.05.1999

Erstatningsutvalget for stråleskader, Radiumhospitalet 1975–1986

Staten utbetaler 70 millioner i erstatning

Sosial- og helsedepartementet har nå lagt frem den endelige rapporten fra Erstatningsutvalget for stråleskader. På grunnlag av utvalgets tilrådinger har departementet tilbudt erstatning til de kvinner som ble skadet etter strålebehandling av brystkreft ved Radiumhospitalet i perioden 1975 - 1986. Det er totalt betalt ut ca. 70 millioner kroner i erstatning. 110 kvinner har fått tilbud om skadeserstatning, mens 133 har fått tilbud om billighetserstatning.

- Jeg er glad for at det nå er satt punktum for denne gjennomgangen, og at de berørte kvinnene har fått tilbud om erstatning. Utvalget har gjort en rask og god jobb, slik at de skadelidde ikke har måttet vente unødig på erstatningen, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Erstatningsutvalget startet sitt arbeid i oktober 1997, og ga i april 1998 en delinnstilling om erstatningsgrunnlaget, årsakssammenheng, foreldelse m.v. Utvalget kom til at det ikke var uforsvarlig å starte opp med behandlingen i 1975, men konkluderte med at behandlingsregimet burde vært avsluttet i 1983. Den medisinske kunnskapen om denne spesielle behandlingsformen økte utover slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80 tallet. Utvalgets konklusjoner bygger i hovedsak på at det over tid ble tilstrekkelig dokumentert at behandlingen ga økt risiko for betydelige skader uten at det kunne dokumenteres økt effekt på tumor. Det ble vurdert som uforsvarlig av Radiumhospitalet ikke å observere og registrere skadeomfanget med tanke på en tidligere avslutning.

Utvalget anbefalte departementet at det ble fremmet erstatningstilbud til alle som var behandlet fra og med 1982, og som var påført skade og tap. For de som ble behandlet fra 1975 til og med 1981, og som var påført skade, foreslo utvalget en egen billighetserstatningsordning.

Utvalgets tilråding er fulgt opp av regjeringen, og i desember 1998 bevilget Stortinget nødvendige midler til erstatningsoppgjøret.

Utvalget har nå fullført sitt oppdrag, og fremmet tilbud om erstatning til de kvinnene som var påført skade eller tap. Totalt 270 kvinner har ønsket sin sak behandlet av utvalget.

Det er gitt tilbud om erstatning etter skadeserstatningslovens regler til 110 kvinner, mens 133 kvinner som ble behandlet i perioden 1975- 1981 har fått tilbud om billighetserstatning. 26 kvinner har ikke fått tilbud om erstatning fordi de ikke er påført skade eller tap. Med unntak for 3 saker hvor selve avtaleinngåelsen av spesielle grunner har trukket noe ut i tid, har utvalget inngått avtale om oppgjør i samtlige saker. Departementet har foretatt utbetaling i tråd med utvalgets tilrådinger.

Utvalget har vært ledet av sorenskriver Gunnar Lind, Salten sorenskriverembete. Prof. dr.med. Erik Wist, Ullevål sykehus og prof. dr.med. Olav Dahl, Haukeland sykehus har vært medlemmer.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Kari Sønderland, tlf. 22 24 86 75
Utvalgssekretær Anne Christine Breivik, tlf. 22 24 83 82

Lagt inn 21. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen