Historisk arkiv

EU med negativt svar om unntak for tilsetningsstoffer i mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 115
Dato: 22.11.1999

EU med negativt svar om unntak for tilsetningsstoffer i mat

Helseminister Dagfinn Høybråten orienterte mandag Stortingets EØS-utvalg om at EU-kommisjonen har gitt Norge negativt svar på kravene om unntak fra EUs direktiv om tilsetningsstoffer. -Det er problematisk at vi ikke har nådd fram med våre synspunkter overfor EU-kommisjonen, sier helseministeren.

Sosial- og helsedepartementet vil nå gå grundig inn i begrunnelsen fra EU-kommisjonen og i den forbindelse innhente uttalelser fra norske faginstanser. Det vil blant annet bli stilt spørsmål om det foreligger nye vurderinger av de helsemessige aspekter ved disse tilsetningsstoffene. Etter dette vil regjeringen komme tilbake til Stortinget i en sak med sine vurderinger.

Norge har krevd unntak for disse stoffene:

  • Elleve azo-fargestoffer i fargestoffdirektivet 94/36 (forbud mot fem azo-fargestoff og begrenset adgang til for bruk av seks andre azo-fargestoff).
  • Cyklamat i søtstoffdirektivet 94/35. Norge har krevd at nasjonale bestemmelser opprettholdes inntil stoffet er vurdert på nytt av EUs vitenskapskomite
  • Konserveringsmidlene nitrat og nitritt i diversedirektivet 95/2

Både Sverige og Danmark søkte om unntak med henvisning til den såkalte miljøgarantien. Sverige søkte om å opprettholde strengere nasjonale krav for azo-fargestoffene og cyklamat, mens Danmark søkte om å beholde nasjonale regler for nitrat og nitritt. Sverige fikk avslag fra Kommisjonen i februar 1999, mens Danmark fikk avslag i oktober 1999.

Sverige har fulgt opp avgjørelsen og iverksetter nå EU-regelverket. Danmark har besluttet å anlegge sak for EF-domstolen, men vil rette seg etter vedtaket og implementere regelverket i påvente av domstolsbehandling.

Fakta

Azo-fargestoffer

Disse tilsetningsstoffene kan gi overfølsomhetsreaksjoner (astma, høysnue og elveblest) for anslagsvis 1,5 til 3 prosent av befolkningen.

Cyklamat

EUs søtstoffdirektiv tillater større mengder enn hva som er lovlig i Norge. Undersøkelser i Norge viser at personer med et høyt forbruk av bordsøtningsmidler kan overskride akseptabelt daglig inntak (ADI).

Nitrat/nitritt

Dette er konserveringsmidler. Nitritt kan omdannes til nitrosaminer som, avhengig av mengde, kan være helseskadelig.


Kontaktperson:
Sissel Lyberg Beckmann – 22 24 87 12

Lagt inn 30. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen