Historisk arkiv

Felles løft for primærlegetjenesten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 63/1999
Dato: 25. juni 1999

Felles løft for primærlegetjenesten

Sosial- og helsedepartementet har i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet bevilget 20 millioner kroner til stimuleringstiltak for å bedre rekruttering og stabilisering av leger i primærhelsetjenesten.

- Stimuleringstiltakene er særlig rettet mot å øke rekrutteringen av turnusleger og nyutdannede leger til distriktskommuner i Norge. Departementet mener stimuleringstiltakene samlet sett vil bidra til å gjøre primærlegetjenesten mer attraktiv å jobbe i for nyutdannede leger, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Stimuleringstiltak i kombinasjon med økt tilgang på leger, stram statlig styring og fordeling av legestillinger vil gi langt bedre stabilitet i legestillingene i de deler av landet som i dag opplever legemangel sterkest. Det forutsettes imidlertid en aktiv innsats fra arbeidsgiverne mht mottak, introduksjon og tilrettelegging, sier Høybråten.

Veiledning av turnuskandidater

Det er etablert et tiltak i de fire nordligste fylkene som er faglig ledet av fylkeslegen i Finnmark. Ordningen har som målsetting å ta vare på turnuslegene som en ressurs for videre rekruttering til primærlegetjenesten i utkantkommuner. 4 nye veiledere er engasjert i 25% stillinger. Tilskuddet dekker bla utgifter til samlinger for turnusleger (dvs. reise og opphold for turnusleger og veiledere). Vi forutsetter at kommunene gir turnuslegene permisjon med lønn for å delta.

Legevaktsamarbeid

Formålet er å stimulere til interkommunalt samarbeid om legevakt for å redusere vaktbelastningen for leger i utkantkommuner og bidra til bedre utnyttelse av ressursene i legetjenesten. Målgruppen er kommuner i Nord-Norge og distriktskommuner i resten av landet. Tilskuddet (inntil 500.000 pr. prosjekt) kan dekke utrednings-/oppstartkostnader og investeringer i utstyr. Det gis ikke tilskudd til nybygg eller utbedring av lokaler. For utprøving av nye organisasjonsformer kan det i tillegg unntaksvis gis støtte til drift for inntil ett år. Tilskudd til drift forutsetter kommunal medfinansiering.

Vikarordningen

Kommuner som har hatt stort omfang av korttidsvikariater, gis bistand til å planlegge langsiktige stabile løsninger. Departementet ønsker i første rekke å rekruttere norske leger (sykehusleger og nylig pensjonerte leger). Ordningen skal i 1999 prøves ut i et avgrenset antall kommuner i Nord-Trøndelag og Nord-Norge. Ordningen vurderes utvidet etter prøveperioden. Leger som rekrutteres gis støtte på følgende vilkår: Vikariatet varer minst i en måned, og det kan maksimalt gis støtte for 6 mnd. Tilskuddet for legen svarer til kostgodtgjørelse i henhold til statens satser. I tillegg dekkes reiseutgifter til og fra hjemstedet i Norge. Det kan maksimalt gis støtte til en hjemreise hver tredje uke. Reiseutgifter utenfor Norge dekkes ikke. Kommunene har arbeidsgiveransvar for vikarlegene med de forpliktelser det gir.

Tilskudd til etter- og videreutdanning for allmennleger

Tilskuddet skal øke muligheten for faglig oppdatering til spesialistutdanning i allmenn- og samfunnsmedisin, samt bidra til økt nettverksbygging mellom leger i distriktet. Tilskuddet kan gis til leger i fast stilling eller med kommunal driftsavtale i Finnmark, Troms (unntatt Tromsø), Nordland og Nord-Trøndelag. Det er et krav at søker har autorisasjon til å drive legevirksomhet i Norge og at søker har drevet legevirksomhet i sammenhengende seks måneder i Norge umiddelbart før utdanningen påbegynner. Tilskuddet dekker reiseutgifter, kostgodtgjørelse og kursavgift (inntil kr 15.000).

Utvikling av ressurskommuner

Formålet er å bidra til kunnskapsutvikling og et høyt faglig nivå på kommunehelsetjenesten i distriktskommune, samt å vedlikeholde, kvalitetssikre og øke kapasiteten for undervisning/veiledning av legestudenter og turnusleger. Tilskuddet rettes mot kommuner i Nord-Norge med erfarne kommuneleger. Utvikling av ressurskommuner vil innebære en styrking av legetjenesten i den aktuelle kommunen som også skal komme nabokommunene til gode. Kommunelegen jobber som universitetslektor i 20 % stilling, og lønnes av Universitetet i Tromsø. I 1999 vil to kommuner i hvert fylke delta i ordningen.

Opplæring i nasjonale fag

Ordningen har som formål å sette leger fra EØS-land så raskt som mulig i stand til å fungere i norsk helsetjeneste (tilfredsstillende kompetanse i lover, forskrifter og fag som er spesifikke for norsk helsevesen), samt å stimulere til nettverksordninger for de utenlandske legene. Tilskuddsordningen retter seg mot kommuner i hele landet som har ansatt eller som vil ansette EØS-leger. Det er ingen kursavgift. Reise, kost og losji dekkes av tilskuddet etter statens satser. Det forutsettes at arbeidsgiver gir permisjon med lønn.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Kjell Røynesdal, tlf 22 24 87 21

Lagt inn 28. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen