Historisk arkiv

Folkehelsen ved årtusenskiftet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 45
Dato 10.05.1999

Folkehelsen ved årtusenskiftet:
Åtte av ti nordmenn har god helse

- Åtte av ti nordmenn vurderer sin helse som god, men helsesituasjonen i landet er preget av både gledelige utviklingstrekk og store utfordringer, sa helseminister Dagfinn Høybråten, da han presenterte sin redegjørelse om folkehelsespørsmål for Stortinget, mandag 10. mai.

Levealderen stiger – det er et sikkert tegn på bedre helse i befolkningen, spebarnsdødeligheten er halvert siden 80-tallet og færre dør av hjerte/karlidelser.

- Samtidig er det skyer i horisonten. Vi er ikke lenger helt på topp i verden når det gjelder levealder - flere land har passert oss. Antallet nye krefttilfeller stiger. Trygdestatistikkene viser urovekkende tall når det gjelder konsekvensene av muskel/skjelettlidelser og psykiske problemer. Disse er de viktigste lidelsene vi lever med. Det er også store utfordringer knyttet til livsstil som påvirker sykdomsbildet, understreker helseministeren.

· Barn og unge er mindre fysisk aktive.

  • Det er fortsatt store helsegevinster å hente ut av en bedre sammensetning av kostholdet.
  • Vi har problemer med å få ned andelen som røyker i befolkningen.
  • Alkoholbruk er et viktig helseproblem.

Helsen og omfanget av sykdom er i større grad et resultat av hvordan vi innretter samfunnet og lever med hverandre enn av behandlingstilbudet innen helsetjenestene. ”Den store folkehelsepolitikken” betyr å satse offensivt på mange fronter for å påvirke levevaner og miljøforhold som er viktige for folkehelsen. Koordinert innsats innen mange samfunnssektorer, som støtter opp under lokalbasert aktivitet, og som særlig er rettet inn mot den oppvoksende slekt, er et viktig virkemiddel.

  • Jeg er opptatt av helseforskjellene i samfunnet, fortsetter Høybråten.
  • Det gjelder blant annet forskjellene mellom kvinner og menn, og sosial ulikhet i helse. Vi trenger større kunnskap og bevissthet om slike forskjeller, og virkemidler som i større grad kan virke utjevnende og ta høyde for ulikhetene i helse mellom befolkningsgrupper.

Han vil også rette et sterkere søkelys mot tendensene til å anlegge et sykdomsperspektiv på stadig flere av livets små og store problemer. Økende opptatthet av helse, både i media og i befolkningen, kan i seg selv innsnevre livsutfoldelsen og redusere livsgleden. Det skaper lett urealistiske forventninger til hva helsetjenestene kan utrette.

Helseministerens redegjørelse publiseres sammen med en omfattende folkehelserapport, utarbeidet av Statens institutt for folkehelse, der en lang rekke fagmiljøer har bidratt. Redegjørelsen og folkehelserapporten vil være tilgjengelige på Internett i løpet av mandag 10. mai. Adressen er linkdoc#dochttp://odin.dep.no/shd/publ/1999/redegjorelse/

For bestilling av trykte eksemplarer:

Statens Trykksakekspedisjon telefax 22 24 48 60

Lagt inn 10. mai 1999av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen