Historisk arkiv

Folketrygdens utgifter øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Dato: 4. oktober 1999

Folketrygdens utgifter øker

Folketrygdens utgifter vil i 2000 være 151 milliarder kroner på SHDs budsjetter. Utgiftene til trygden øker med om lag 9 milliarder kroner målt i løpende priser. Omlag 3,5 milliarder kroner av denne veksten skyldes økt grunnbeløp fra 1. mai 1999.

Den reelle underliggende veksten i sykepenger forventes å bli 950 millioner kroner, mens utgiftene til uførepensjon er anslått til å øke reelt med 1,8 milliarder kroner. Blant de største postene i trygdebudsjettet ellers, øker utgiftene til alderspensjon målt i faste priser med 300 millioner kroner, rehabiliterings-penger med 220 millioner kroner, tekniske hjelpemidler med knapt 350 millioner kroner, og legemidler med om lag 390 millioner kroner.

Ordninger innenfor folketrygden

Sykelønnsordningen styrkes, og arbeidet for å få ned sykefraværet føres videre

Som varslet i revidert nasjonalbudsjett, blir minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra folketrygden foreslått nedjustert. Ny nedre inntektsgrense foreslås til ½ grunnbeløp, eller 23 475 kroner per år, med virkning fra 1. juli 2000. Merutgiftene er beregnet til 55 mill. kroner for 2000, og 140 mill. kroner på helårsbasis.

Bevilgningen til ordningen hvor trygdeetaten kjøper helsetjenester for å bringe sykmeldte raskere tilbake i arbeid, økes med 10 millioner kroner til 35 millioner kroner. Videre har regjeringen satt ned et offentlig utvalg, Sandman-utvalget, som skal utrede årsakene til økningen i sykefravær og nytilgang til uførepensjon, og foreslå tiltak som kan begrense veksten i sykefravær og uføretilgang. Utvalget har frist til 1. juni 2000.

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Elfriede Børsum, tlf. 22 24 86 05

Lempeligere friinntektsregler for uførepensjonister

Nye uførepensjonister kan normalt ikke ha inntekt ved siden av uførepensjonen før det har gått et år. Regjeringen ønsker å gjøre det lettere for folk som blir uføre å fortsette i politiske eller andre verv i frivillige organisasjoner. Det foreslås derfor å gjøre unntak fra ventetidsbestemmelsen på et år for uførepensjonister med politiske og andre tillitsverv i frivillige organisasjoner. Merutgiftene for år 2000 er anslått til 1 million kroner.

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Elfriede Børsum, tlf. 22 24 86 05

Nye retningslinjer for regulering av grunnbeløpet i folketrygden

Med bakgrunn i Stortingets vedtak i vår legger regjeringen frem forslag om enkelte justeringer i retningslinjene for regulering av grunnbeløpet i folketrygda. Regjeringen finner det ikke tjenlig å gå inn på en ordning med årlig indeksregulering av grunnpensjonen. En automatisk regulering vil ikke gi regjering og Storting den handlefriheten som trengs for å få til en balansert økonomisk utvikling med god nok økonomisk vekst. Dette er nødvendig for å sikre pensjonister og yrkesaktive en tilfredsstillende økonomisk utvikling, mener regjeringen. Siktemålet for den årlige reguleringen skal være å gi pensjonister med folketrygdpensjon en inntektsutvikling om lag på linje med utviklingen for yrkesaktive.

Kontaktperson i AAD:
ekspedisjonssjef Bernard Nestaas, tlf 22 24 47 60

Bedre tolketjeneste

Det foreslås bevilget 4 millioner kroner til å opprette flere faste tolkestillinger ved hjelpemiddel-sentralene, slik at antallet timer tolkehjelp til dagliglivets gjøremål for døve kan økes fra 60 til 70 per år.

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Elfride Børsum, tlf. 22 24 86 05

Høyere stønad til parykk

Stønad til parykk gis til personer som på grunn av sykdom eller behandling av sykdom har mistet så mye hår at det er nødvendig å bruke parykk. Dagens sats på 3 000 kroner per år dekker ikke merutgiftene ved bruk av parykk. Det foreslås å øke satsen til 4 250 kroner per år fra 1. januar 2000. Merutgiften er anslått til 4 millioner kroner per år.

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Elfride Børsum, tlf. 22 24 86 05

Justering av trafikkskadeavgiften

Siden 1991 har en hatt en ordning med et premietillegg til den obligatoriske trafikkforsikringen, som skal dekke en del av folketrygdens utgifter ved trafikkskade, bl.a. til uførepensjon. Satsene for premietillegget har vært uendret siden ordningen ble innført, og har således ikke økt i takt med folketrygdens utgifter som følge av trafikkskade. Ved kongelig resolusjon 17. september 1999 ble satsene med virkning fra premieåret 2000 økt fra 200 til 320 kroner per år for vanlige motorkjøretøyer, og fra 100 til 160 kroner per år for mopeder, traktorer og veterankjøretøyer.

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Aase Rokvam, tlf. 22 24 86 24

Redusert apotekavanse

Resultatutviklingen i apoteknæringen har vært bedre enn forutsatt. Apotekenes maksimale avansesatser vil derfor bli satt ned i 2000.


Kontaktperson:
rådgiver Jon Andersen, tlf. 22 24 87 80

Justering av ordningen med lokale bidrag fra folketrygden

Folketrygden kan yte lokale bidrag til dekning av utgifter til helsetjenester som ikke blir dekket på annen måte. Hvis utgiftene overskrider et minstebeløp, kan det som hovedregel ytes bidrag med 2/3 av de overskytende utgifter. Minstebeløpet foreslås økt fra 900 til 1 000 kroner fra 1. januar 2000. Visse utgifter, bl.a. til oksygen, dekkes imidlertid fullt ut av folketrygden.

Kontaktperson:
avdelingsdirektør Elfride Børsum, tlf. 22 24 86 05

Lagt inn 4. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen