Historisk arkiv

Forbedret år 2000-oppfølging i helsetjenesten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 60
Dato: 23.06.1999

Forbedret år 2000-oppfølging i helsetjenesten

- Helsetjenesten har skjerpet sin oppfølging av år 2000-problemet, men fortsatt gjenstår mye arbeid, sier helseminister Dagfinn Høybråten og sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa. De har nå fått Helsetilsynets oppfølgingsundersøkelse om helsevesenets arbeid med år-2000 problemene, som ble gjennomført i mai.

Det generelle inntrykk fra den første undersøkelsen fra februar i år, var at sykehusene hadde gjort et godt stykke arbeid med å forberede seg på de problemer som kan oppstå. Dette inntrykk bekreftes og forsterkes i oppfølgingsundersøkelsen. 75% har kartlagt problemet og 18% holder på med kartleggingen. Selv om sykehusene er kommet langt i sitt arbeid med kartlegging, analyser og konkret tilpasnings- og testarbeid, gjenstå det mye arbeid i forhold til å planlegge nødvendig beredskap.

- Det er for svakt på plansiden når det gjelder å ivareta situasjoner med f.eks. strøm-, vann- eller telekommunikasjonsbrudd. Dette er jo situasjoner som meget vel kan oppstå uavhengig av årtusenskiftet, sier helseministeren. Han har også nylig gitt klar beskjed til vannverkene om at de må skjerpe seg når det gjelder år 2000.

Når det gjelder de kommunale legevaktene som syntes å ha minst grep om problematikken tidligere, er det også klar framgang. Andelen som nå har gjennomført kartlegging for å avdekke problemer i forbindelse med årtusenskiftet er fordoblet siden februar, fra 29% til 60% nå.

For pleie- og omsorgssektoren er det en positiv utvikling når det gjelder omfang og intensitet i år 2000-arbeid. Dette gjelder spesielt arbeidet med kartlegging og analyse. Det er imidlertid fortsatt for mange som ikke har gjennomført testing av datateknisk utstyr.

- Til tross for en generelt positiv utvikling, er det fortsatt for mye ugjort når det gjelder

beredskapsplaner. På dette feltet er det, med få unntak, liten framgang å spore fra februar. Institusjonene er ikke godt nok forberedt på å håndtere en kritisk situasjon, mener sosialminister Kleppa. Departementet har gitt sektoren en frist til 1. oktober med å ferdigstille beredskapsplaner. Det er slik sett fortsatt tid for helsetjenesten til å utarbeide nødvendige planer - men da forutsatt at dette får høyeste prioritet i månedene som gjenstår før årsskiftet.

Statens helsetilsyn vil følge opp helsesektorens år 2000-arbeidet gjennom det tilsynsarbeid som fylkeslegene skal utøve fram mot årsskiftet. I disse dager vil samtlige kommuner og sykehus få tilsendt et nytt skjema hvor det konkret spørres om det år 2000-arbeid som er gjort.

Denne brede undersøkelsen vil gi fylkeslegene et bedre grunnlag for å vurdere hvilke deler av helsetjenesten som skal følges opp med direkte tilsynsbesøk. Foreløpig er det lagt opp til oppfølging av helsetjenesten i form av rådgiving og veiledning. Det blir fortløpende vurdert om situasjonen vil kreve at Statens helsetilsyn gir varsel om pålegg til de deler av helsetjenesten som ikke har kommet langt nok i arbeidet. Sentralt her blir tilsynsmyndighetens vurdering av om liv og helse vil kunne komme i fare som følge av manglende tiltak.

Kontaktperson:
Rådgiver Alfred Ehrenclou, tlf. 22 24 86 52
Ekspedisjonssjef Ivar Gammelmo, 22 24 84 80

Lagt inn 24. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen