Historisk arkiv

Forslag til endringer i transplantasjonsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 130
Dato: 14.12.1999

Forslag til endringer i transplantasjonsloven

Regjeringen har i statsråd i dag lagt fram forslag til endringer i transplantasjonsloven.

Det foreslås klarere rettsregler for adgangen til uttak av fornybart vev til transplantasjon fra personer som ikke kan gi eget samtykke. Det vil i hovedsak dreie seg om uttak av benmarg fra mindreårige, noe som er et forholdsvis lite inngrep.

Videre blir det foreslått midlertidig forbud mot kliniske forsøk på mennesker med bruk av levende celler, vev og organer fra dyr (xenotransplantasjon). Et bredt sammensatt utvalg som ble oppnevnt 3. desember skal vurdere alle sider ved xenotransplantasjoner. Utvalgets utredning skal sendes på omfattende høring før endelig lovforslag blir lagt fram for Stortinget. Departementet vil fremlegge endelig forslag til lovregulering på bakgrunn av utvalgets utredning og høringsuttalelsene. Det midlertidige forbudet foreslås å gjelde til 1. januar 2003.

Proposisjonen omhandler også lovregulering av bruk av celler og vev fra provosert aborterte fostre til medisinske formål i lys av den utvikling som har skjedd etter at Stortinget behandlet spørsmålet i 1996. Det foreslås forbud mot bruk av celler og vev fra provosert aborterte fostre både for medisinske og andre formål, men med adgang til unntak for enkelte medisinske formål. Slike medisinske formål kan være produksjon av vaksiner og virusdiagnostikk, som er utviklet på grunnlag av cellelinjer fra provosert aborterte fostre, inntil det finnes andre alternativer. På bakgrunn av en nærmere utredning vil departementet vurdere hvorvidt unntaksbestemmelsen også skal omfatte bruk av stamceller og cellelinjer som er isolert og dyrket fra aborterte fostre. Endelig foreslår departementet forbud mot kommersiell utnytting av organer og deler av organer. - Et forbud mot kommersiell utnytting av slikt biologisk materiale er en markering av respekten for det enkelte menneskets verdighet og identitet, og forbudet vil medvirke til en styrking av tilliten til transplantasjonsvirksomhet, sier helseministeren.

En egen meldingsdel som er inntatt i proposisjonen, inneholder forslag til retningslinjer for helsevesenets håndtering av aborterte fostre.

Lagt inn 17. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen