Historisk arkiv

Forslag til ny lov om strålevern og bruk av stråling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 57
Dato 18.06.1999

Forslag til ny lov om strålevern og bruk av stråling

Forslag til lov om strålevern og bruk av stråling ble i dag godkjent i statsråd.

Formålet med loven er å verne mennesker og miljø mot skadelige virkninger av stråling.

Loven vil erstatte nåværende røntgenlov fra 1938, og medfører en helt nødvendig fornying av lovgivningen for strålevern og bruk av stråling. Forslaget gir et lovgrunnlag tilpasset utviklingen, og det behov som dagens anvendelse av stråling krever.

Forslaget inneholder nye lovbestemmelser som bl.a. stiller krav til forsvarlighet, utdanning og opplæring, samt krav om å treffe nødvendige stråleverntiltak ved bruk av stråling. I motsetning til dagens lov omfatter det nye lovforslaget også vern av miljøet. Lovforslaget stiller også krav ved bruk av stråling til medisinsk undersøkelse eller behandling.

Det grunnleggende kravet til at virksomhet skal være forsvarlig, innebærer å vurdere om fordelene ved bruk av stråling er større enn risikoen, å hindre at stråling medfører akutt helseskade og å sikre at strålingen holdes så lavt som med rimelighet kan oppnås. I tillegg skal fastsatte dosegrenser overholdes.

Loven gjelder alle typer stråling, blant annet fra radioaktivitet, røntgenstråling, UV-stråling, laser, infrarød stråling, radiofrekvent stråling, elektriske og magnetiske felt og ultralyd. Stråling som forekommer naturlig i omgivelsene omfattes som hovedregel ikke.

Loven gjelder enhver virksomhet som kan ha betydning fra et strålevernsynspunkt. Den gjelder bruk av stråling til ulike formål innen medisin, industri og forskning. Loven åpner også for å stille strålevernkrav når stråling benyttes i forbrukergjenstander og ved forbrukertjenester.

Loven er en fullmaktslov. Det innebærer at loven, foruten de grunnleggende krav til forsvarlighet m.v., åpner adgang til å fastsette utfyllende forskrifter om strålevern på felter der det er behov for reguleringer. Lovforslaget åpner bl.a. for å fastsette forskrifter om:

  • godkjenning og melding,
  • internkontroll
  • håndtering og utslipp av radioaktivt avfall
  • planlegging av hvordan eventuelle uhell og ulykker skal håndteres.
  • Lovforslaget har en egen bestemmelse om atomulykkeberedskap.

Statens strålevern er tilsynsmyndighet. Lovforslaget åpner for fleksible tilsynsordninger, ved at lovforslaget gir mulighet for at tilsyn med avgrensede felter kan delegeres andre offentlige organer, der dette er hensiktsmessig. Lovforslaget gir tilsynsmyndigheten en rekke nye virkemidler for å sikre etterlevelse av loven.


Kontaktperson:

Utredningsleder Dag Reite, 22248696
Avdelingsdirektør Hans Ånstad, 22248702

Lagt inn 18. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen