Historisk arkiv

Helhetlig satsing overfor de svakest stilte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 24
Dato: 9.3.99

Helhetlig satsing overfor de svakest stilte

-Jeg vil styrke tjeneste- og tiltaksapparatet for de svakest stilte. Målet er i særlig grad å styrke tilbudet til de tyngst belastede rusmiddelmisbrukerne, og bidra til å redusere narkotikadødsfall. Sosialtjenesten i kommunene skal videreutvikles for å hindre at brukerne blir ”kasteballer” i systemet, og ettervernet skal styrkes. Det er også et mål å redusere tilfeldig forskjellsbehandling ved fordeling av økonomisk sosialhjelp, sier sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Departementet vil bruke omkring 5 millioner kroner for å styrke lavterskel helsetjenester til rusmiddelmisbrukere i de mest utsatte kommunene.

Sosial- og helsedepartementet har fordelt Stortingets bevilgning på 184 millioner kr til utvikling av sosialtjenesten og tiltak for rusmiddelmisbrukere. Midlene kommer i tillegg til 137 millioner kroner bevilget til forebyggende tiltak over Rusmiddeldirektoratets budsjett. Bevilgningene er til sammen økt med 42 mill kr i forhold til statsbudsjettet for l998.

Styrking av sosialtjenesten

Sosialtjenesten har en stor utfordring i å bistå og yte hjelp til de aller mest vanskeligstilte. Hovedsatsingen på dette området følger av handlingsplanen for sosialtjenestens førstelinje, der det i år settes av 20,7 millioner kroner til en rekke tiltak. Det skal i 1999 gjennomføres et landsdekkende opplæringsprogram for å styrke kompetansen til ansatte på sosialkontor. Vel halvparten av midlene går til prosjekter og tiltak i kommuner over hele landet. Flere av prosjektene har som mål å styrke evnen til samarbeid på tvers av forvaltningen. Det igangsettes i år et forsøk med brukerkontor.

Offensiv og helhetlig russatsing

Gjennom handlingsplanen for redusert bruk av rusmidler økes satsingen på både forebyggende og helhetlige tiltak for rusmiddelmisbrukere. Støtten til tiltak for å styrke rusmiddelundervisningen i skolene, trappes kraftig opp. Rusmiddeldirektoratet får en sentral rolle i gjennomføringen av de forebyggende tiltakene.

”Strakstiltak”

Lavterskeltilbud til de tyngst belastede rusmiddelmisbrukerne videreføres i 1999. Det tildeles i alt 33,6 millioner kroner til slike tiltak i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Kristiansand/Vest-Agder fylkeskommune, Arendal, Tønsberg, Drammen og Oslo. I tillegg får nå Oslo kommune 1,5 millioner kroner til å sikre driften av et nytt lavterskel, helsetilbud for rusmiddelmisbrukere.

Ettervern

Ettervernet styrkes med i alt 15,5 mill. kroner. Bl a får Stavanger kommune midler (400 000,- kr) til etablering av et ”ettervernshus”, og Tyrilistiftelsen får 2 millioner kroner til utvikling av et eget ettervernstilbud til noen av de aller tyngste misbrukerne.

Metadon

Tilbudet om metadonassistert rehabilitering trappes opp til 46,7 millioner kr i 1999. Dette er nødvendig for å videreutvikle det landsomfattende tilbudet. Det er avsatt

1,5 millioner kroner til planlegging og oppstart av et eget tilbud i Nordland, Troms og Finnmark.

Internasjonalt samarbeid

Internasjonalt samarbeid er viktig for at Norge kan delta i fora der holdninger til rusmidler blir drøftet og søkt påvirket. Dette arbeidet videreføres i 1999. Det gis midler til et FN-prosjekt som skal forebygge rusmiddelmisbruk blant ungdom i de baltiske landene, og til et etterutdanningstilbud til personell i Øst-Europa i Europarådets regi.

Norge vil fortsette samarbeidet med EUs narkotikaovervåkingsenter, EMCDDA, og regjeringen vil med det første søke å avklare framtidig tilknytningsform til senteret.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Ketil Bentzen tlf. 22248502

Lagt inn 9. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen