Historisk arkiv

Helsesatsingen i revidert budsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 46
Dato: 10.05.1999

Helsesatsingen i revidert budsjett

315 millioner kroner ekstra til innsatsstyrt finansiering pga økt aktivitet i sykehusene, dekning av ekstrautgifter for å få mammografiscreening i til sammen 13 fylker og økt utdanningskapasitet for radiografer. Satsingen på psykisk helsevern er godt i gang. Dette fremgår av revidert nasjonalbudsjett som regjeringen la fram i dag.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til innsatsstyrt finansiering med 315 mill kr for å dekke den høye aktiviteten sykehusene hadde i 1998, og for videre aktivitetsøkning i år. De endelige tallene for 1998 viser betydelig aktivitetsøkning i sykehusene, og det foreslås bevilget 110 mill kr i revidert nasjonalbudsjett for å dekke den økningen som var i fjor. For å dekke videreføring av fjorårets aktivitet og en ytterligere aktivitetsøkning i år, foreslår regjeringen å bevilge 205 mill kr ekstra i år.

- Aktivitetsøkningen i sykehusene i 1998 er gledelig, og vi legger til grunn at det blir en ytterligere økning på 1,5 pst. i år, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Oppfølging av kreftplanen

For at innføring av mammografiscreening i fire nye fylker skal gå etter planen, foreslås det å omdisponere seks mill kr, slik at den samlede bevilgningen i år blir 14 mill kr. I løpet av året vil det derved være tilbud om screening i 13 av 19 fylker. Det foreslås også at det bevilges syv mill kr til en mammografibuss som skal gjøre det lettere for kvinner i Troms og Finnmark å benytte tilbudet om screening.

For å kunne gi et bedre tilbud innen kreftomsorgen foreslår regjeringen at det etableres radiografutdanning ved Høgskolen i Sør-Trøndelag fra høsten 1999 med 20 studieplasser. Tiltaket finansieres i samarbeid mellom Sosial- og helsedepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Psykisk helsevern

- Gjennomføringen av opptrappingsplanen for psykisk helse er i god gjenge. I kommunene har utviklingen skutt fart i 1998, det er vekst i antall stillinger for særlig kvalifisert personell og i antall personer som får dagtilbud, botilbud og deltakelse i arbeidsmarkedstiltak. Alt tyder på at opptrappingsplanen fyller behovene i de kommunale og fylkeskommunale tjenestene på en god måte, oppsummerer helseministeren.

Omfanget av tiltak og tjenester viser en positiv utvikling. I den fylkeskommunale tjenesten er det fortsatt vekst i antall polikliniske konsultasjoner, i antall utskrivninger etter døgnopphold fra psykiatriske institusjoner, og i antall årsverk. Omstruktureringen av psykisk helsevern har kommet godt i gang i de fleste fylker, og utbyggingen av barne- og ungdomspsykiatrien er også godt i gang en rekke steder.

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen