Historisk arkiv

Helsetjenestene som fag og verdier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 103
Dato: 08.10.1999

Helsetjenestene som fag og verdier

Rapporten Helse/Kirke ble i dag overlevert til helseminister Dagfinn Høybråten av Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon (KA). Her foreslås det et utvidet samarbeid mellom kirke og helsevesen for å bedre tilbudet til spesielt sårbare pasientgrupper.

Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon (KA) og Kirkerådet har fra 1996 ført en dialog med Sosial- og helsedepartementet (SHD) om hvordan de to samfunnsinstitusjonene i fellesskap kan møte utfordringene i helsevesenet, revitalisere kirkens diakoni og fornye deler av tenkningen innen helsevesenet. SHD bevilget i 1998 midler til fase I av "Prosjekt Helse/Kirke", hvor målet har vært å kartlegge elementer helsevesenet og kirken kan bygge videre på i en satsing innen utdanning, forskning, samt utvikling av spisskompetanse og konkrete helsetilbud.

Diakoni sentralt samarbeidsområde lokalt

Prosjektet har gjort en undersøkelse av lokale samarbeidstiltak mellom menigheter og kommuner, som viser at diakoni er et primært virksomhetsområde i den lokale kirke, og at arbeid blant eldre er det viktigste enkeltområde.

For de diakonale institusjoner viser kartleggingen at det foregår lite formalisert samarbeid, og at det er lite koordinering av forsknings- og utviklingsarbeid.

Samarbeidsfora kirke/helse må etableres

Utredningen konkluderer med at det må etableres strukturer for bedret kontakt mellom kirkelige miljøer og helsemyndigheter. Særlig innen rekruttering og utvikling av personellressurser vil det være store muligheter ved et nærmere samarbeid mellom disse områdene.

Utdanning og verdier

Utredningen har avdekket et stort behov for samhandling om utdanning av terapeutisk personell (leger, psykologer, sykepleiere, fysioterapeuter, diakoner og prester) i Norge. Terapeuten må utfordres på sin medlidelse med pasienten, slik at lindring og trøst kan ledsage og utfylle behandling (terapi med empati). De ulike profesjoner må få bedre innsikt i hverandres fagfelt og arbeidsmetoder.

Utdannelse av personell til arbeid med svake grupper må prioriteres, og samtidig settes inn i rammen av en overordnet tenkning om grunnleggende verdier i helsevesen og diakoni. Dette felt må utvikles i samarbeid med høyskoler og universitetet i Norge, og ved samarbeid med aktuelle utenlandske læresteder. Endelig bør personell både innen kirken og helsevesenet utdannes til forebyggende oppgaver i samfunnet.

Sårbare pasientgrupper

I et videre samarbeid mellom helsemyndigheter og kirken om utvikling av helsetjenester bør det legges vekt på behovet til sårbare pasientgrupper som i dagens helsevesen har mangelfullt utviklede tilbud.

Viktige områder som er utpekt i rapporten er:

  • forebygging
  • eldre/alzheimer/slag
  • smerte/livshjelp
  • psykiatri/belastningslidelser

Disse prosjektområdene egner seg også til utprøving av nye rollemodeller for helsearbeidere, og for nye modeller for samarbeid mellom ulike faggrupper innen helse/kirke- feltet.

Innen disse områdene bør det opprettes tverrfaglige forskningssentra i et samarbeid mellom diakonale sykehus og offentlige helseinstitusjoner.

Et tverrvitenskapelig miljø for "sinnsforskning" ("Mind Science Center") bør opprettes i et samarbeid mellom aktuelle akademiske miljøer i Norge og utlandet.

Medisinhistorisk museum

Sosial- og helsedepartementet har utfordret prosjektet til å utvikle en seksjon ved det planlagte Norsk medisinhistorisk museum hvor kirkens betydning for utvikling av medisinen og helsevesenet dokumenteres.

I rapporten foreslås det at en slik seksjon kan omfatte 1) Internasjonalt helse- og nødhjelpsarbeid, 2) De diakonale sykehus, 3) Kloster-tradisjonen og 4) Medisinsk idéhistorie.


Kontaktperson:
I Kirkerådet: direktør Erling Pettersen, 22 93 27 50
I Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon: direktør Frank Grimstad, tlf 22 93 28 50 og rådgiver, dr. med Tor S. Haugstad, tlf. 95 99 78 43

Lagt inn 8. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen