Historisk arkiv

Historisk møte om miljøvern og helse i London

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 58
Dato: 21.06. 1999

Historisk møte om miljøvern og helse i London

Helseminister Dagfinn Høybråten undertegnet før helgen på Norges vegne konvensjonsprotokollen om Vann og helse i et møte for helse- og miljøvernministre i London. Kvaliteten på norsk vann er såpass god at avtalen ikke får direkte konsekvenser for Norge, men den kan få stor betydning for Mellom- og østeuropeiske elver, bl.a. i forbindelse med oppryddingen etter krigsødeleggelsene av Donau.

Det er første gang WHO og FN’s Økonomiske kommisjon for Europa har utviklet en bindende avtale om helse og miljøspørsmål. 35 av de øvrige landene i WHO’s Europaregion signerte samtidig. Når 16 av disse landene har ratifisert avtalen, vil den tre i kraft. Konferansen samlet ca. 70 ministre fra helse-, miljøvern- og transportområdet i Europa. Møtedeltakerne forpliktet seg til videre samarbeid om helse og miljøvernspørsmål ved å undertegne en erklæring om handling i fellesskap.

Transport, miljøvern og helse sto høyt på dagsorden under møtet. En studie fra Frankrike, Sveits og Østerrike viste at langvarig eksponering for bilgasser på folk over 30 år, fører til at vel 21 000 årlig dør tidligere enn forventet i disse landene, sammenlignet med ca 10 000 som dør på grunn av trafikkulykker. Det betyr at begrensninger av luftutslippene kan gi vesentlig helsegevinst. Helseministeren talte varmt for at sektorene helse, miljøvern og transport måtte samarbeide om å finne løsninger på problemene.

Konferansen i London er den tredje miljøvern- og helsekonferansen avholdt i Europa. Den ble åpnet av Gro Harlem Brundtland. Både hun og nordmannen Jo Asvall, som er direktør for WHO’s Europakontor, trakk linjene tilbake til før Rio-konferansen i 1992. Samarbeidet mellom helsesiden og miljøvernsiden har etter hvert utviklet seg til omfattende prosess. Ungarn inviterte til neste møte i Budapest om fem år.

Under behandlingen av dokumentet om barns helse og miljø, benyttet helseminister Høybråten anledningen til å understreke betydningen av at barn fikk vokse opp i et røykfritt miljø. Han viste til den nylig lanserte norske strategiplanen mot røyking og det faktum at barn og ungdoms røykevaner ofte starter med de voksne.

Helseministeren mente at lokale handlingsplaner for miljøvern og helse måtte bli noe mer enn bare ord. De måtte resultere i handling, hvilket betyr mulighet til å bestemme over løsninger på lokale miljøproblemer, planlegging lokalt som en integrert del av kommuneplanen etc. Han viste også til at tiltak innen miljøvern og helse måtte ha et reelt grunnlag i forskningen.


Kontaktperson:
Rådgiver Tharald Hetland, tlf. 22 24 86 42

Lagt inn 21. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen