Historisk arkiv

Invitasjon til pressekonferanse: Tema: Vertskommunetilskuddet - Forskningsprogrammet om psykisk utviklingshemmede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Dato: 1. oktober 1999

Invitasjon til pressekonferanse - tema: Vertskommunetilskuddet

Forskningsprogrammet om psykisk utviklingshemmede

Dagen etter budsjettframlegget inviterer sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa til pressekonferanse, hvor hun setter fokus på psykisk utviklingshemmedes situasjon. Det er om lag 19 000 psykisk utviklingshemmede her i landet.

Sted: Fylkeshuset i Molde kl. 10.30 - 11.30, rom 700

Det er snart åtte år siden HVPU-reformen ble innført (HVPU = Helsevernet for psykisk utviklingshemmede). Reformen innebar at mennesker med psykisk utviklingshemning i HVPU-institusjonene skulle flytte ut og få et tilbud i kommunen. HVPU var fram til 1991 et fylkeskommunalt ansvar. I tillegg til utflytting skulle standarden for de som bodde hjemme heves.

33 kommuner har siden 1993 fått et spesielt vertskommunetilskudd, fordi de overtok ansvaret for mange psykisk utviklingshemmede som opprinnelig kom fra andre kommuner, men som ikke ønsket å flytte til hjemkommunen etter reformen.

Sosialministeren redegjør for vertskommunetilskuddet, og om forskningsprogrammet om levekår for psykisk utviklingshemmede. Sosialministeren vil blant annet ta opp situasjonen for eldre psykisk utviklingshemmede.

Tre vertskommuner i Møre og Romsdal; Vestnes, Skodje og Ørskog, vil være tilstede på pressekonferansen. Pressen inviteres til å delta i sosialministerens besøk på Vestnes etter pressekonferansen.

Lagt inn 1. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen