Historisk arkiv

Konsesjon for drift av IFEs atomanlegg i Halden og på Kjeller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 133
Dato: 22.12.1999

Konsesjon for drift av IFEs atomanlegg i Halden og på Kjeller

- skjerpede krav til sikkerheten

I statsråd i dag har Institutt for energiteknikk (IFE) fått fornyet driftskonsesjon for sine atomanlegg i Halden og på Kjeller. Konsesjonen gjelder til og med 31.12.2008. Nåværende konsesjon utløper 31.12.99. Det er lagt vekt på at Statens strålevern i sin innstilling finner at kravene i atomenergiloven og røntgenloven samt i internasjonale anbefalinger er oppfylt. Konsesjonen er imidlertid gitt på klare betingelser og med større vekt på oppfølging av sikkerhetskravene.

- Fornyet konsesjon innebærer en innskjerpet oppfølging av sikkerheten og overvåkingen ved anleggene, samtidig som hensynet til miljøet og åpenhet ved driften skal vektlegges sterkere, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Det er fra regjeringens side knyttet skjerpede vilkår til den konsesjonen som nå gis:

  • Statens strålevern pålegges å utarbeide en grundig tilstandsrapport til Sosial- og helsedepartementet om sikkerheten ved anleggene pr 31.12.2002 og pr 31.12.2005. Disse tilstandsrapportene skal resultere i en vurdering av om grunnlaget for fortsatt drift er tilstede, innenfor rammen av den generelle konsesjon som er gitt, og med de vilkår som er fastsatt. Rapporteringsplikten hvert tredje år markerer at tilsynsmyndighetene skal følge nøye med, og at sikkerheten og overvåkningen av anleggene innskjerpes.
  • Anleggene i Halden og på Kjeller skal innen utgangen av 2004 konsekvensutredes etter plan- og bygningsloven. En slik utredning skal gjennomføres selv om det ikke foreligger en slik plikt etter regelverket. Dersom konsekvensutredningen resulterer i ny informasjon om virkningene på miljø og helse, kan dette få betydning for konsesjonen. Informasjon som avdekker at vesentlige forutsetninger ikke viser seg å ha vært tilstede eller at hensynet til sikkerheten krever det, vil medføre at konsesjonen i henhold til atomenergiloven § 9 kan trekkes tilbake.
  • Konsesjon gis for øvrig på det vilkår at IFE sikrer eller fjerner det forurensede området i Nitelva og omegn i henhold til godkjent plan. Det forutsettes også at andre aktuelle områder blir kartlagt og at eventuelt radioaktivt avfall herfra sikres eller fjernes. Konsesjonen forutsetter videre at IFE til enhver tid har en gyldig utslippstillatelse for radioaktive stoffer fra sin virksomhet både på Kjeller og i Halden, og at eventuelle utslipp skjer innen rammen av en slik tillatelse.
  • Fornyet konsesjon setter også som betingelse at sikringen styrkes for lagrene for bestrålt brensel på Kjeller slik at større åpenhet kan utvises. Arbeidet med å styrke sikringen av anleggene med tanke på å ha større åpenhet skal være sluttført innen 1.7.2001.

I tillegg kommer vilkårene som er stilt fra Statens strålevern, som dreier seg om vilkår for løpende aktiviteter, retting av sikkerhetsrapporter, organisasjonsmessige endringer og planlegging.

I dag i statsråd er det også oppnevnt et eget utvalg som skal se på sluttlagring av høyaktivt reaktorbrensel. Utvalget skal fremme forslag til hva slags strategi og hvilken fremdriftsplan Norge bør velge når det gjelder sluttlagring av brukt, høyaktivt reaktorbrensel. Utvalget skal om nødvendig også utrede mellomlagringen for de ulike alternativer som foreslås for sluttlagring. Innstillingen fra utvalget skal være ferdig i løpet av 18 måneder.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Hans Ånstad, tlf 22 24 87 02
Utredningsleder Hege Johansen, tlf 22 24 86 45

Lagt inn 22. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen