Historisk arkiv

Laveste antall brudd på ventelistene noensinne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 21
15.2.99

Laveste antall brudd på ventelistene noensinne

  • Det har aldri før vært registrert så få brudd på behandlingsgarantien som ved årsskiftet 1998/99.
  • Nedgang fra 25.000 brudd for ett år siden til 7 138 brudd på behandlingsgarantien ved utgangen av 1998.

-Denne utviklingen er svært gledelig, sier helseministeren i en kommentar. Før var det gjevt å ha lange lister fordi det lønte seg, nå er det flaut fordi det vitner om dårlig styring. Den nye garantiordningen som ble etablert sommeren 1997 begynner nå å virke etter hensikten. Sykehusene klarer i større grad å holde løftet om å prioritere de sykeste pasientene innen tre måneder. Ventelisteføringen er blitt langt bedre mange steder, og sykehusene behandler også flere pasienter enn tidligere. Utviklingen viser at det er mulig å overholde garantien for de fleste pasientene, dersom systemene for tildeling av garanti og oppfølging av garantipasientene er gode nok.

Det innebærer at garantiordningen bare gjelder de alvorligst syke pasientene, at det etableres klare kriterier for hvem som skal få garanti, og at ventelisteregistreringen ved sykehusene følges opp og offentligjøres på en god måte, sier Dagfinn Høybråten.

Samtidig med den nye ventetidsgarantien ble systemet med innsatsstyrt finansiering (ISF) innført. Resultatet er at behandlingskapasiten er økt og at sykehusenes inntekter øker ved å behandle flere pasienter, lange ventelister utløser ikke lenger penger. Fylkeskommunenes fokusering på å realisere ventetidsgarantien for egne pasienter representerer et gjennombrudd. Det er mulig å oppfylle ventetidsgarantien innenfor den ressursramme som fylkeskommunene må holde seg innenfor. Høy kvalitet på ventelistene gjør det enklere å styre ressurser mot reelle flaskehalser i behandlingssystemet.

Tidlig i 1998 gikk Sosial- og helsedepartementet bevisst ut og påpekte de store ulikhetene fylkene imellom når det gjaldt innfrielse av ventetidsgarantien. Pr. 31.12.98 var det fortsatt store forskjeller mellom fylkeskommunene i antall garantibrudd, men i noen av fylkene som ligger dårlig an er det nå registrert en kraftig nedgang. Dette gjelder særlig Rogaland og Hordaland.

Til Red.:

De nye ventelistetallene er lagt ut på Norsk pasientregisters hjemmesider: www.npr.no

Kontaktperson: Rådgiver Øyvind Christensen, tlf 22 24 86 49

Lagt inn 15. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen