Historisk arkiv

Livshjelpsutvalgets innstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

8
20.01.99

Livshjelpsutvalgets innstilling

Livshjelputvalget mener at tilbud til uhelbredelig syke og døende skal integreres i den ordinære tjenesten. Tilbudene må baseres på hospicefilosofiens verdigrunnlag som innebærer optimal lindrende behandling, pleie og omsorg, og som retter seg mot pasientens fysiske, psykiske, sosiale og åndelige/eksistensielle behov. Utvalgets innstilling ble i dag overlevert til helseminister Dagfinn Høybråten av utvalgets leder, fylkeshelsesjef Per Roland.

En hovedutfordring er å gi den enkelte pasient et riktig tilbud, og et tilbud av god kvalitet på det nivået i helsesvesenet som er hensiktsmessig. Når pasienten ønsker det, skal det så langt som mulig legges til rette for å yte nødvendige tjenester i pasientens hjem eller nær hjemmet.

For å styrke tjenestene til uhelbredelig syke og døende forslår utvalget en rekke tiltak. Utvalget mener at tjenestene må styrkes på alle nivåer i helsevesenet.

Kommunene

Utvalget foreslår at alle kommuner innen 2001 skal ha innarbeidet et særskilt punkt i helse- og sosialplanen som omhandler tjenester til uhelbredelig syke og døende pasienter. Utvalget foreslår en styrking av tilbudet i kommunene ved bl a etablering av egnede plasser (avlastningsplasser/akuttplasser) i sykehjem. Minimum en lege og en sykepleier bør ha særskilt kompetanse innen lindrende behandling og tillegges ansvar for å bistå øvrig personell i kommunen, og det bør sikres særskilte ressurser til kompetanseheving, personell, utstyr og medisiner.

Fylkeskommunene

På fylkeskommunenivå bør det skje en styrking av tilbudet ved bl a oppretting av enheter for lindrende behandling ved sentralsykehus og større lokalsykehus, og oppretting av særskilte konsulentteam og poliklinikker ved sykehusene.

Helseregionene

Utvalget forslår at det blir opprettet kompetansesentra og en avdeling for lindrende behandling i alle regioner, som bør være tilknyttet universitetssykehus.

Kompetanse

Utvalget foreslår en vektlegging av temaer knyttet til behandling, pleie og omsorg ved livets slutt i grunnutdanningene for helsepersonell. Det foreslås at videreutdanningen for de ulike helsepersonellgruppene blir styrket på dette området, bl a gjennom oppretting av egen spesialitet i lindrende medisin for leger, videreutdanning i kreftsykepleie og videreutdanning i lindrende omsorg for helsepersonell. Utvalget mener også at det bør opprettes et eget forskningsprogram under Norges forskningsråd, og at det gis støtte til ett eller flere forskningsmiljøer tilknyttet de regionale kompetansesentrene.

For å bedre mulighetene for nære pårørende til å yte hjelp i sluttfasen, foreslår utvalget endring av visse trygderettigheter.

Utvalget ser de ulike tiltak og tilrådinger som et bidrag til å bedre tilbudet til uhelbredelig syke og døende, slik at pasienten og de pårørende kan få den hjelpen de trenger i denne fasen.

Kontaktperson:

Leder Per Roland, fylkeshelsesjef i Møre og Romsdal fylkeskommune, tlf 71 25 80 00, mobiltlf 946 63 806

Lagt inn 20. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen