Historisk arkiv

Mer kunnskap om krigsbarnas oppvekst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 124
Dato: 8.12.1999

Mer kunnskap om krigsbarnas oppvekst

- Jeg har gått grundig gjennom Norges forskningsråds rapport fra i vår om krigsbarnas situasjon etter krigen. Jeg bestilte denne rapporten, og vil nå følge opp ved å finansiere mer forskning om dette viktige temaet. Det er nødvendig å få en endelig avklaring av hvordan disse barna led overlast i etterkrigstiden, sier sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Regjeringen mener det er viktig med videre forskning om krigsbarn og deres situasjon etter krigen. Forskning vurderes som mer egnet for å få klarhet i krigsbarnas historie, enn en granskningskommisjon. Derfor settes det av mer midler til forskning i 2000. Særlig er det nødvendig å få fram mer kunnskap om krigsbarnas oppvekst i etterkrigstiden. Foreliggende materiale tyder på at mange krigsbarn har lidd overlast, og dette må avklares nærmere. Noen av spørsmålene som må tas opp er hvilke holdninger krigsbarn har møtt i skole, helse- og sosialvesen, og hvilke utslag dette har fått for dem senere.

Krigsbarn kan søke billighetserstatning på lik linje med andre. Kunnskap om krigsbarnas situasjon må kunne brukes som en del av dokumentasjonen for slike søknader. Regjeringen finner imidlertid ikke å kunne gå inn for en generell erstatning til krigsbarn.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Jorun Nygård, tlf. 22 24 85 11
Byråsjef Kari Grette, tlf. 22 24 85 32

Lagt inn 8. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen