Historisk arkiv

Ny lov om sykehusselskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 132
Dato: 22.12.1999

Ny lov om sykehusselskap

Regjeringen har i dag fremmet en ny lov som åpner for at fylkeskommunale sykehus kan organiseres som selskaper. Siktemålet er å gi fylkeskommunene en mulighet for en større grad av fristilling for sykehusene samtidig som overordnet styring, offentlig innsyn og forvaltningsrettslige prinsipper blir ivaretatt. Modellen gir også mulighet for et tydeligere skille mellom oppdragsgiver og gjennomfører av sykehustjenester. Den nye selskapsmodellen er tilpasset organisering av offentlig eide og finansierte sykehus. - Den foreslåtte tilknytningsformen er et vesentlig bedre alternativ for organisering av offentlige sykehus enn aksjeselskapsmodellen, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Regjeringen har lagt frem forslag til en ny lov om fylkeskommunale sykehusselskaper m.m. Loven åpner for at fylkeskommunene kan organisere sin sykehus som fylkeskommunale sykehusselskaper. Hensikten med lovforslaget er å åpne for et videre spekter av tilknytningsformer som fylkeskommunene kan velge mellom.

- Forslaget innebærer at sykehusselskap blir en selvstendig rettslig og økonomisk enhet som er adskilt fra fylkeskommunen. Dermed legger vi til rette for bruk av kontrakter som grunnlag for levering av sykehustjenester. Gjennom inngåelse av kontrakter kan fylkeskommunen stille krav til sykehusets ytelser. Fylkeskommunen skal inngå tariffavtaler mv. med de ansattes organisasjoner, sier Høybråten.

Sykehusselskap ledes av et styre og en daglig leder som får et selvstendig ansvar for driften og resultatet. I utgangspunktet har styret ansvaret for sykehusselskapets virksomhet og for at ressursene utnyttes best mulig. Styrets myndighet foreslås imidlertid begrenset av en rekke bestemmelser som legger myndighet til fylkeskommunen som eier. Modellen avveier på denne måten behovet for handlefrihet for sykehusledelsen mot behovet for politisk og demokratisk styring for fylkeskommunen som eier.

Det foreslås at forvaltningsloven og offentlighetsloven skal gjelde for sykehusselskaper.

I følge lovforslaget er det Sosial- og helsedepartementet som skal godkjenne opprettelse av fylkeskommunale sykehusselskaper, og andre eventuelle endringer av tilknytningsform.

Det foreslås ikke at dannelse av sykehusselskap skal bli obligatorisk. Fylkeskommunen må treffe uttrykkelig vedtak om at loven skal gjelde for det enkelte sykehus. Etter lovforslaget skal tilknytningsformen kunne brukes for sykehus som er fullt ut eid av én fylkeskommune. Det åpnes ikke for eierskap til deler av virksomheten.

Etter lovforslaget kan sykehusselskap ikke gå konkurs. Fylkeskommunen blir fullt ut ansvarlig for sykehusselskapets gjeld. Ansvarsformen er et sentralt element i tilknytningsformen fylkeskommunalt sykehusselskap, og skiller denne selskapsformen fra aksjeselskap. Fylkeskommunen som eier får en stor grad av kontroll over sykehusselskapets økonomiforvaltning. Det foreslås begrensninger i sykehusselskapets myndighet til å disponere over selskapets eiendeler, ta opp lån og stille garantier. Sykehusselskapets styre får orienteringsplikt overfor fylkeskommunen dersom økonomien i vesentlig grad utvikler seg i negativ retning i forhold til budsjettet.


Kontaktperson:
Rådgiver Lise Forfang, tlf 22 24 87 82

Lagt inn 22. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen