Historisk arkiv

Ny omfattende fireårsstrategi for røykfrihet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 94
Dato: 21.09.1999

Ny omfattende fireårsstrategi for røykfrihet

Regjeringen har lagt fram en nasjonal strategiplan for det tobakksskadeforebyggende arbeidet for perioden 1999-2003. Planen tar for seg ti strategiske områder som det skal satses særskilt på i fremtiden. Den har nå vært på en omfattende høring og er godt mottatt.

- Jeg vil spesielt framheve initiativet for å få til røykeslutt i arbeidslivet. Alle arbeidsplasser, private som offentlige, oppfordres til å tilby røykeavvenning for sine ansatte, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Det arbeides med å utvikle egne opplegg for bedrifter som ønsker å ha en røykfri profil, og som vil bli tilbudt den enkelte arbeidsplass. Statens tobakksskaderåd samarbeider med arbeidslivets organisasjoner i denne saken. Det vil bli arrangert en arbeidslivskonferanse på nyåret for å sette røyking i arbeidslivet på dagsorden.

- Røykfrihet må bli markert som normen i dagens samfunn. Betydningen av voksne som rollemodeller er undervurdert. Det er viktig at vi voksne er vårt ansvar bevisst og går fram som gode røykfrie eksempler for barn og unge, mener helseministeren.

Et annet viktig satsningsområde er å få til større lokalt engasjement for tobakksskadeforebygging. Målet er at det skal etableres en rådgiverstilling ved hvert fylkeselegekontor som bl. a. skal arbeide med tobakksskadeforebygging.

-Det viser seg at mindreårige kan få kjøpt røyk på butikker og kiosker. Dette ønsker vi å sette en stopper for. Vi har inngått et samarbeid med bransjen for å skjerpe overholdelsen av aldersgrensen på 18 år. Blant annet vil personer under 23 år nå bli oppfordret til å vise legitimasjon. Dersom ikke samarbeidet fører fram, vil sanksjoner bli vurdert. Dette er et eksempel på strammere oppfølging av regelverket, sier Høybråten.


Kontaktperson:

Underdirektør Lisbeth Hårstad, tlf. 22 24 87 10
Rådgiver Kjetil Tveitan, tlf. 22 24 87 66
Utredningsleder Hege Johansen, tlf. 22 24 86 45

Lagt inn 21. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen