Historisk arkiv

Plan mot antibiotikaresistens

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 13
29.01.99

Plan mot antibiotikaresistens

Antibiotika redder liv, men brukes ofte unødvendig. Det fører til at bakterier blir resistente slik at antibiotika ikke lenger virker. Hovedutfordringen er å få leger, veterinærer og publikum til å bruke antibiotika mer fornuftig, mener et utvalg som har laget forslag til handlingsplan. Utvalgets forslag ble i dag overlevert til statssekretær Idar Magne Holme av utvalgets leder, direktør Bodolf Hareide ved Folkehelsa.

Norge har som det første nordiske land fått utarbeidet et forslag til handlingsplan mot antibiotikaresistens. Utvalget slår fast at situasjonen i Norge foreløpig er bra i forhold til de fleste andre land, men at den forverres hele tiden.

Utbredt resistens fører til økt behandlingstid, øke kostnader og økt dødelighet. For å bevare antibiotika som gode og virksomme legemidler mot infeksjonssykdommer i det 21. århundre er det nødvendig med tiltak på flere områder.

Utvalget foreslår flere tiltak for å skaffe mer kunnskap, forbedre bruken av antibiotika til mennesker og dyr og styrke smittevernet.

Sykehus

Resistensproblemene er størst i sykehus. Utvalget vil ha bort korridorpasientene og bygge flere enerom for å styrke hygienen i sykehus. Alle sykehus må ha en antibiotikakomité.

Primærhelsetjenesten

85% av antibiotika brukes utenfor sykehus. I gjennomsnitt tar hver nordmann én antibiotikakur i året. Mange av disse er fullstendig unødvendige.

For legene foreslår utvalget økt etterutdanning. Legene skal sammenlikne og drøfte sin praksis i kollegagrupper. Offentlige antibiotikakonsulenter skal besøke legene for å gi veiledning om fornuftig antibiotikabruk.

For publikum foreslås en kampanje overfor småbarnsforeldre på helsestasjonene.

Utvalget foreslår også et eldrevaksinasjonsprogram for å redusere antallet infeksjoner hos en utsatt gruppe.

Veterinærmedisin

Utvalget foreslår en overvåking av resistente bakterier hos dyr. Dette forutsetter at veterinærene kan ta flere prøver og Veterinærinstituttet bedre mulighet til å analysere prøvene. Videre ønsker man et senter for legemiddelinformasjon til veterinærer.

Økt kunnskap

Det må etableres overvåkingssystem for resistente mikrober. For å kunne følge med på hvor mye antibiotika som benyttes ved de ulike tilstandene, må den planlagte reseptbaserte legemiddelstatistikken iverksettes snarest.

Utvalget foreslår et forskningsprogram om resistens under Norges forskningsråd.

Kontaktperson: Leder Bodolf Hareide, direktør ved Folkehelsa, tlf 22 04 26 00, mobiltlf 900 28 820.

Lagt inn 29. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen