Historisk arkiv

Rapport om rusvern overlevert til sosialministeren idag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 26
Dato: 9.3.99

Rapport om rusvern overlevert til sosialministeren idag

Forsker Sverre M. Nesvåg ved Rogalandsforskning overleverte i dag sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa første delrapport fra en arbeidsgruppe som har fått i oppdrag å se på hjelpe- og behandlingstilbudet for rusmiddelmisbrukere.

Delrapport 1: Døgnbehandlingstilbudet.

Arbeidsgruppa har hatt som mandat å vurdere det samlede døgnbehandlingstilbudet. Gruppa har søkt å avdekke åpenbare mangler ved det rusmiddelbrukertilbudet som fylkeskommunene har ansvaret for per i dag. Dette er gjort med utgangspunkt i de fem helseregionene. Videre har gruppa sett spesielt på hvordan helsetjenesten kan bli bedre egnet til å møte rusmiddelbrukernes helsemessige behov.

Ifølge arbeidsgruppa bør døgnbehandlingstilbudet for rusmiddelbrukere styrkes på følgende områder:

  • Akutt- og avrusningstilbudene bør styrkes innen alle de fem helseregionene.
  • Når det gjelder bruk av tvang, er erfaringene foreløpig begrenset. I tida framover er det sannsynlig at det vil bli fattet flere vedtak om tvang. Dette vil føre til at behovet for døgnplasser som kan håndtere denne problematikken vil øke.
  • Døgnbehandlingstilbudet til rusmisbrukere med alvorlige psykiske lidelser bør styrkes generelt sett.
  • Helt unge rusmiddelmisbrukere har behov for egne døgnbehandlingstilbud. Denne gruppa utvikler raskere et omfattende misbruk med store sosiale problemer.
  • Det er også et behov i mange fylkeskommuner for behandlingsplasser til mor/barn/familier.

Det blir anbefalt at døgnbehandlingstilbudene tar utgangspunkt i de fem helseregionene.

Arbeidsgruppa finner at helsetilbudet til rusmisbrukere generelt bør styrkes. Det er også behov for en mest mulig oppdatert oversikt over ulike døgnbehandlingstiltak.

Det blir levert to delrapporter til, og den siste kommer 15. juni. Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa sier hun ønsker å styrke behandling og ettervern. Rapportene vil bli sendt ut på høring, og skal deretter danne grunnlag for oppfølging overfor Stortinget.

Lagt inn 9. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen