Historisk arkiv

Sjømannspensjonsutvalgets vurdering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 6
Dato: 15.01.98

Sjømannspensjonsutvalgets vurdering

Sjømannspensjonsutvalget overleverer i dag sin rapport til sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa. Aktuar Sverre Bjørnstad har ledet utvalgets arbeid.

Utvalget har vært sammensatt av representanter fra Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Det norske maskinistforbund, Norges Rederiforbund, Rederienes Landsforening og Fraktefartøyenes Rederiforening samt myndighetene.

Utvalget har i samsvar med sitt mandat utredet tre modeller til en fortsatt førtidspensjonsordning for sjømenn fra 60 til 67 år:

  • en fortsatt offentlig ordning garantert av staten
  • en privat tjenestepensjon for sjømenn
  • en AFP-lignende pensjonsordning for sjømenn.

På lengre sikt anser utvalgets medlemmer at næringen kan være mest tjent med en privat tjenestepensjonsordning. Det oppstår imidlertid betydelige overgangsproblemer ved å gå over fra dagens finansiering hvor årets inntekter skal dekke årets utgifter til en ordning der man skal ha kapitaldekning for forpliktelsene. I denne overgangsperioden må man samtidig som man starter oppbygging av fond til framtidige pensjoner også finansiere de pensjonsrettigheter som allerede er tjent opp. Det vil dessuten ta lang tid etter at en ny ordning er etablert før pensjonsnivået øker vesentlig. Samtidig faller omfordelingseffekten i dagens ordning bort.

For store grupper av dagens sjøfolk er det nylig avtalt tariffestede private forsikringsordninger som i løpet av 30 år gir et tillegg til sjømannspensjonen som sammenlagt gir et pensjonsnivå på 60 prosent av arbeidsinntekten.

På korteresikt anbefaler utvalget at man forbedrer dagens ordning slik at de som heretter er sjøfolk fram til pensjonering, kan oppnå en pensjonsytelse på 60 prosent. Det foreslås at det gis et inntektsprøvd tillegg til nye årskull i en periode på 20 år framover. Det er noe uenighet i utvalget om utforming av det midlertidige tillegget. Flertallet foreslår en nedtrapping samtidig som de tariffestede forsikringsordningene bygges opp, mens to arbeidstakerrepresentanter foreslår at tillegget skal gjelde for nye årskull fram til år 2015. Som finansieringskilde peker utvalget på at det kan frigjøres midler ved en viss omfordeling og ved avvikling av trygdens grunnfond.

På lengre sikt, om ca 15 år når ordningen igjen antas å gå i likviditetsmessig balanse, anbefaler utvalget at man tar opp spørsmålet om overgang til en forsikringsbasert ordning på nytt.

Uansett løsning viser utvalgets beregninger at den statlige garantien for dagens ordning tilsier at staten om et par år må dekke betydelige underskudd i pensjonstrygden fram til år 2015 da det igjen ser ut til å bli balanse mellom inntekter og utgifter. Underskuddene vil antagelige utgjøre sammenlagt 3-4 milliarder kroner i løpet av disse årene.

Utvalgsmedlemmmene fra arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene viser i en særmerknad til at begrensningen i utvalgets mandat om at den statlige garantien ikke skal utvides, har lagt store begrensninger på utredningens innhold og muligheter for en bedre pensjonsordning for sjømenn.

Kontaktperson: Aktuar Sverre Bjørnstad, Kolbotn tlf. 66 80 24 81 (mobil 92 69 60 97)

Lagt inn 15. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen