Historisk arkiv

Sykehus kan være kommunale selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 35
Dato: 23. 03. 99

Sykehus kan være kommunale selskaper

Sykehus kan organiseres som kommunalt selskap, mener flertallet i utvalget, som har utredet tilknytningsformer for offentlige sykehus (Sørensen-utvalget). Utvalget avga sin innstilling til helseminister Dagfinn Høybråten i dag.

Som ny tilknytningsform for offentlige sykehus, foreslår et stort flertall i Sørensen-utvalget kommunalt selskap: en selskapsform som skal være uavhengig av kommune og fylkeskommune. Kommunalt selskap er et nytt alternativ for organisering av offentlige sykehus, og er en parallell til statsforetaket i statlig sektor.

Flertallet mener at fylkeskommunene og staten må stå fritt i valg av tilknytningsform for sine sykehus, og foreslår ikke forbud mot å organisere offentlige sykehus som aksjeselskap eller stiftelse.

Et samlet utvalg mener at dagens styring av sykehusene ikke er tilfredsstillende. Utvalget peker på at sykehusledelsen har et uklart mandat til å styre sykehusene, at ledelsen mangler normal myndighet i personellspørsmål, at tilgangen på investeringsmidler ofte er tilfeldig, og at sykehusledelsen lett blir utsatt for inngrep i den daglige driften. Erfaringene med dagens styring tyder på at ledelsen må gis et klarere og mer langsiktig oppdrag til å styre sykehusene. Styringen preges dessuten av mangelfull avklaring av statens og fylkeskommunens rolle som overordnet styringsorgan.

Hele utvalget mener at den tradisjonelle forvaltningsmodellen fortsatt er aktuell for de offentlige sykehusene. Bruk av forvaltningsorganisering forutsetter at staten og fylkeskommunene delegerer utvidede fullmakter til sykehusene, og at ledelsen i praksis gis en nødvendig frihet og myndighet til å styre den daglige virksomheten. Utvalget skisserer også hvordan en særskilt variant av forvaltningsorganisering, kommunalt foretak, kan brukes som organisasjonsform.

Flertallet i utvalget mener at kommunalt selskap er det beste alternativet til dagens organisering. På den ene siden markeres at sykehusene er offentlig eid, underlagt folkevalgt styring og at fylkeskommunene har en nødvendig økonomisk kontroll med sykehusene. På den andre siden blir sykehusene rettslig selvstendige organisasjoner, slik at de gis et klarere ansvar og formell myndighet for den daglige virksomheten.

Flertallet i utvalget anbefaler at statsforetaket sees som det aktuelle alternativet til dagens organisering av statssykehusene, spesielt Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

Et mindretall i utvalget mener at det ikke er behov for å organisere offentlige sykehus utenfor dagens forvaltning. Mindretallet ønsker en særskilt statlig godkjenningsordning for å forhindre omdanning av offentlig sykehus til selskap og stiftelser.


Kontaktperson:
Professor Rune Sørensen, telefon 67 55 72 03

Lagt inn 23. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen