Historisk arkiv

Sykehusene behandler flere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 86
Dato: 25.08.1999

Sykehusene behandler flere

Den årlige rapporten SAMDATA-sykehus fra Norsk institutt fra sykehusforskning som nylig er offentliggjort, viser en gledelig økning i sykehusenes aktivitet. Sykehusene hadde i fjor 687 000 innleggelser mot 666 000 året før. Instituttet har beregnet at antall polikliniske konsultasjoner også økte med vel ti prosent.

Helseminister Dagfinn Høybråten presenterte hovedfunnene i rapporten under et foredrag på Haukeland sykehus i dag.

Sykehussektoren står midt oppe i en omfattende reformprosess med ny finansieringsform og nytt lovverk, spørsmål om fristilling og økt vektlegging av samordningen i helseregionene. I denne omstillingsperioden makter sykehusene å øke aktivitetsnivået. Jeg tolker dette som at sykehusenes ansatte har klart å holde oppmerksomheten rettet mot pasientene i omstillingsprosessen vi er i gang med. Et annet tegn på den positive utviklingen er at bruddene på ventetidsgarantien har gått markant ned fra i fjor til i år, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Men selv om vi opplever en aktivitetsvekst, er også sektoren tilført store ekstrabevilgninger i samme periode. Det må være et langsiktig mål at sykehusene gjennom bedre organisering og bedre bruk av ny teknologi kan klare å utnytte ressursene bedre enn i dag. Det betyr at vi må få behandlet flere pasienter for de ressursene samfunnet setter av til sykehusene, sier Høybråten.

Særlig bekymringsfullt er det at sykehusene stadig trenger flere leger for hver behandlet pasient. For hver ny lege sykehusene ansatte i 1998 ble det bare behandlet to ekstra pasienter pr. uke. Det vil bli vanskelig å redusere legemangelen i helsevesenet dersom sykehusene stadig trenger flere leger til hver pasient.

- Jeg håper at den nye helsepersonelloven og reformen for økt fristilling av sykehus gir sektoren den nødvendige frihet til å finne arbeids- og organisasjonsformer som øker produktiviteten for den enkelte lege. Dette er sannsynligvis den største utfordringen sykehusene står overfor akkurat nå, mener helseministeren.

SAMDATA-rapportene er tilgjengelig i sin helhet på hjemmesiden til NIS. Adressen er: http://www.sintef.no/units/unimed/nis/


Kontaktperson:
rådgiver Øyvind Christensen, tlf. 22 24 86 49

Lagt inn 25. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen