Historisk arkiv

Tilskudd til psykisk helsearbeid i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 30
16.3.99

Tilskudd til psykisk helsearbeid i kommunene

Sosial- og helsedepartementet har vedtatt at 329 kommuner tildeles fullt tilskudd til psykisk helsearbeid 16. mars. Beslutningen er tatt på bakgrunn av innstilling fra fylkeslege i samarbeid med fylkesmann. 106 kommuner får ved denne terminen kun utbetalt avkortet driftstilskudd fordi kravene knyttet til tilskuddet (bl.a. om aktivitetsøkning fra 1998 til 1999) ikke er innfridd.

Kommunene kan i løpet av året likevel få fullt tilskudd dersom kravene knyttet til tilskuddene innfris. Fylkeslegen vil sammen med fylkesmannen bistå kommunene i dette arbeidet.

-1999 er første år i opptrappingsplanen for psykiatrien. Det er positivt at om lag 3/4 av kommunene allerede er i gang med opptrappingen. Departementet satser på en videre dialog og oppfølging i forhold til resten av kommunene, slik at de midler som er bevilget for 1999 skal komme psykisk syke til gode, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Regjeringen vil orientere Stortinget om situasjonen ved Revidert Nasjonalbudsjett i mai måned.

Tilskuddene er øremerket til psykisk helsearbeid. Kommunene må dokumentere at tilskuddene i 1999 ble brukt til å øke aktiviteten sammenlignet med 1998. Kommuner som ikke tildeles tilskudd 16.3 kan grovt deles i to kategorier:

  • Kommuner som ikke har levert tilfredsstillende planer for styrking av tjenestene, ikke har sluttført den formelle behandlingen av planer og kommunebudsjett, eller har levert manglende dokumentasjon for oppnådde resultater i 1998.
  • Kommuner som ikke har oppfylt kravene knyttet til tilskuddene om aktivitetsøkning fra 1998 til 1999.

Fylkesmannen vil i samarbeid med fylkeslegen i dag gi kommunene en samlet orientering om tildeling av tilskuddene til eldreomsorgen og til psykisk helsearbeid, og begrunne hvorfor aktuelle kommuner ikke får utbetalt fullt tilskudd. Fylkeslegen vil bistå kommunene i prosessen med å innfri kravene og har i mange saker allerede nær kontakt med kommunene.

Sosial- og helsedepartementet forventer at et betydelig antall kommuner i løpet av våren vil innfri kravene knyttet til tilskuddene og få utbetalt midlene. I mange kommuner er det allerede igangsatt arbeid for å imøtekomme kravene. For en del kommuner vil dette kreve ny politisk behandling av planer og budsjetter for 1999.

En fullstendig oversikt over tildelingen til kommunene er tilgjengelig på internett. Den er lagt ut på ODINs nyhetsside, linkdoc099005-991843#dochttp://odin.dep.no/html/nytt.html og på Sosial- og helsedepartementets sider linkdoc030005-990090#dochttp://odin.dep.no/shd/proj/eldre/tilskudd/ . Fylkeslegen og Fylkesmannen har mer informasjon om tildelingen.

Kontaktperson:

Rådgiver Jan Tvedt, 22 24 87 07

Lagt inn 16. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen