Historisk arkiv

Utkast til nasjonal plan mot influensapandemi fremlagt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 70/1999
Dato: 2. juli 1999

Utkast til nasjonal plan mot influensapandemi fremlagt

Opprettelse av en nasjonal beredskapskomite for influensa, etablering av beredskapslager av medikamenter mot influensa og prioritering av grupper som skal få vaksine, er blant forslagene fra en gruppe som har laget utkast til en nasjonal beredskapsplan for et verdensomfattende utbrudd av influensa, en såkalt influensapandemi. Planenutkastet er laget av Folkehelsa og Statens helsetilsyn sammen med en arbeidsgruppe bestående av eksperter fra helsevesenet.

- Utkastet til nasjonal beredskapsplan mot pandemisk influensa, som vi har mottatt i dag, er et grundig arbeid og et viktig skritt for å bedre vår smittevernberedskap, sier statssekretær Idar Magne Holme. Forslaget til beredskapsplan vil bli fulgt opp av departementet etter en høring i de berørte miljøene. En endelig plan vil først foreligge etter denne høringen.

Bakgrunn

Hvis Norge skulle bli rammet av en influensapandemi av samme omfang som spanskesyken i 1918, vil det kunne føre til to millioner influensasyke i løpet av et halvt års tid og nesten 30 000 flere dødsfall enn normalt. Influensapandemier er store, verdensomspennende epidemier av influensa som opptrer med ujevne mellomrom. Hele samfunnet vil bli rammet, og mange samfunnsfunksjoner kan stoppe opp. Faren for overbelastning av helsevesenet er stor. Dersom en pandemi kommer til Norge, vil en effektiv influensavaksine neppe være ferdig utviklet og tilgjengelig for alle som ønsker den. Medikamenter mot influensa vil bare i liten grad kunne dempe virkningen av pandemien. WHO har anbefalt at de enkelte landene utarbeider beredskapsplaner mot influensapandemier.

Planens formål og tiltak

De viktigste innsatsområdene som foreslås i planen i tilfelle en pandemi, er å:

  1. redusere sykelighet og død,
  2. ta hånd om et stort antall syke og døende pasienter,
  3. opprettholde nødvendige tjenester i et samfunn med meget høyt sykefravær og
  4. gi fortløpende, nødvendig informasjon til helsevesenet, det offentlige, publikum og massemediene.

Beredskapsplanen legger til rette for en rask og samordnet reaksjon når det synes mulig at en influensapandemi kan utvikle seg. Den drøfter ulike tenkte scenarier for en influensapandemi og skisserer hvilke tiltak som kan være aktuelle så vel ved katastrofer av spanskesykens omfang som ved mindre ødeleggende pandemier som asiasyken i 1957-58 og Hong Kong-syken i 1968-70. Influensapandemiplanen legger opp til å samordne viktige beslutninger og informasjon under pandemi.

Planen forutsetter en rekke tiltak som er tilpasset oppgaver som de forskjellige institusjonene allerede har, men av spesielle tiltak som anbefales skal fremheves:

  • Det utpekes en bredt sammensatt, rådgivende, nasjonal komite for beredskap mot pandemisk influensa.
  • Det opprettes et beredskapslager av medikamenter mot influensa. Når vaksinebygget ved Folkehelsa er i full drift vil det kunne produseres ca. 1 million doser influensavaksine i løpet av ett år. I tillegg bør det søkes å inngå avtaler på høyt politisk nivå med myndigheter i land som produserer influensavaksine.
  • Sosial- og helsedepartementet må under en pandemi, etter råd fra fagmiljøene, foreta prioritering av hvem som først skal tilbys vaksine og medikamenter som det forventes å være begrenset tilgang på.

Kontaktpersoner:
Bjørn G. Iversen, Statens institutt for folkehelse, telefon 22 04 25 16
Ivar Ørstavik, Statens institutt for folkehelse, telefon 22 04 22 85

Lagt inn 2. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen