Historisk arkiv

Utredning om tannlegeutdanning i Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 79
Dato: 03.08.1999

Utredning om tannlegeutdanning i Tromsø

Helseminister Dagfinn Høybråten fikk i dag overlevert en utredning om tannlegeutdanningen i Nord-Norge. Utredningen er laget på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet (SHD). Arbeidsgruppen har vært ledet av førsteamanuensis Knut Fylkesnes, og er sammensatt av odontologer og representanter fra Universitetet i Tromsø, ved medisinsk fakultet og universitetsledelsen. SHD oppnevnte en bredt sammensatt referansegruppe. Arbeidet baseres på mandat utformet av SHD i samarbeid med Kirke-, utdannings og forskningsdepartmentet.

- Utredningen vil umiddelbart bli sendt på bred, ekstern høring for uttalelse med tre måneders frist, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

- Vi vil også oversende utredningen med vår tilråding til KUF for videre behandling.

Arbeidsgruppen tilrår følgende:

  • Utdanningskapasiteten for opptak til tannlegestudiet økes med 67 studenter i perioden 2001-2030. Dette gjøres ved å
  • etablere et nytt utdanningssted i Tromsø av hensyn til fordeling av allmenntannleger og spesialister med et opptak på 40 studenter
  • utnytte kapasiteten ved de odontologiske fakulteter i Oslo og Bergen maksimalt
  • kjøpe studieplasser i utlandet i nødvendig omfang.
  • 60 prosent av opptaket i Tromsø forbeholdes søkere fra Nord-Norge og Midt-Norge med egen samisk kvote. Kvoteordningene vurderes igjen på et senere tidspunkt.
  • Tannpleiernes realkompetanse utnyttes maksimalt (foreslår økning i utdanningslengde fra to-tre år).
  • Antall post-doc- og stipendiatstillinger utvides med tanke på rekruttering av vitenskapelig personell til Universitetet i Tromsø.
  • Det tilsettes prosjektleder for etablering av odontologi ved Universitetet i Tromsø under medisinsk fakultet.
  • Oppstart i Tromsø skjer 2 år før klinikkbygg kan stå ferdig. Det arbeides for en rask planleggings- og byggeprosess. Kostnads-/nyttebetraktninger bør gjøres om man velger å vente på full utdanning i Tromsø, eller en overgangsløsning med preklinikk i Tromsø og klinikk i Umeå og/eller Gøteborg. Byggeprosessens lengde vil være avgjørende.
  • Studieopplegget i Tromsø fokuserer på den offentlige tannhelsetjenesten. Dette gjøres ved at universitetsklinikken blir drevet av den offentlige tannhelsetjenesten, den eksterne praksisperioden er vesentlig lenger enn ved de eksisterende fakulteter og foregår i offentlig tannhelsetjeneste, med teamfokus og vektlegging samfunnsodontologi.

Kontaktperson:
Knut Fylkesnes, UiTø, tlf. 77 64 48 27
Peter Marstrander, UiTø, tlf. 77 64 65 33
Hilde Jensen, SHD, tlf. 22 24 82 82

Lagt inn 4. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen