Historisk arkiv

Utvalg som skal se på biologisk prøvetakning i arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 65/1999
Dato: 25. juni 1999

Utvalg som skal se på biologisk prøvetakning i arbeidslivet

I statsråd i dag ble det oppnevnt et utvalg som skal se på biologisk prøvetaking i arbeidslivet.

- Hensynet til den enkeltes integritet og personvern må ivaretas i en tid der kunnskapen om oss blir mer tilgjengelig, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Utbredelsen av prøvetaking av arbeidstakere og arbeidssøkere synes å være tiltagende, særlig når det gjelder testing med henhold til rusmiddelbruk og testing for miljøgifter. Eksempler på prøvetaking er kontroll av arbeidstakere innen næringsmiddelindustrien og blodprøver for å teste blyforekomst, eventuelt andre tester med sikte på å avdekke opptak av farlige stoffer. Det er idag liten kunnskap om hvordan de ulike former for prøvetaking skal foregå, og at det er behov for retningslinjer som sikrer at man får kunnskap om hva prøvene skal brukes til og hvem som har ansvaret for gjennomføring og oppfølging.

I henhold til mandatet skal utvalget komme med forslag til nødvendige tiltak, herunder endringer i regelverk/avtaler/praksis, dersom utredningen viser at det er behov for nye tiltak for å beskytte arbeidssøkere og arbeidstakere eller for å ivareta arbeidsgivers interesser.

Utvalget er bredt sammensatt med representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, universitetsmiljøet og sentrale statlige institusjoner. Utvalget skal ledes av advokat Asbjørn Breistein, Kristiansand. Utredningsarbeidet skal sluttføres innen juni år 2000.


Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Hans Ånstad tlf: 22 24 87 02
Førstekonsulent Hege Johansen: 22 24 86 45

Lagt inn 28. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen