Historisk arkiv

09.02.2000 ”Strengere kontroll med tobakk”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

”Strengere kontroll med tobakk”


Pressemelding

Nr.: 16
Dato: 09.02.2000

”Strengere kontroll med tobakk”

Norge er vertskap for Verdens helseorganisasjons (WHO) ekspertkonferanse om kontroll med tobakksprodukter, som finner sted i Oslo 9. – 11. februar.

Det er en viktig begivenhet at medisinske og juridiske eksperter fra en rekke land møtes i Oslo for å diskutere strengere regler for tobakksprodukter, sier helseminister Dagfinn Høybråten, som åpnet konferansen onsdag.

Konferansen vil forhåpentligvis bringe ekspertene flere skritt videre når det gjelder å legge et vitenskaplig grunnlag for regulering av tobakksprodukter. Det er et stort tankekors at det ikke finnes et godt regelverk for innhold i tobakk når vi har til dels meget detaljerte regler om for eksempel tilsetningstoffer i matvarer.

Tobakk er det eneste produktet med dødelig virkning for dem som bruker det som forutsatt. Risikoen for tidlig død er meget høy blant røykere. Det er en epidemi som koster 7500 menneskeliv hvert år bare i Norge. Skadene av tobakk er dramatiske! Det er et av største helseproblem i verden, en epidemi som det er mulig å hindre utbredelsen av.

- Det er en særlig utfordring å avsløre tobakksindustriens bruk av begreper som ”mild”, ”extra slim” og ”light”, som gir inntrykk av at noen typer tobakk er mindre skadelig enn annen. Det er ikke nødvendigvis tilfelle. Tobakksindustrien utnytter på denne måten folks bekymringer for sin helse, sier helseminister Dagfinn Høybråten.


Kontaktperson:
Kjell Solem, 22 24 84 09

Lagt inn 9. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen