Historisk arkiv

Bedre tannhelsetjeneste til svake grupper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 5/2000
Dato: 12. januar 2000

Bedre tannhelsetjeneste til svake grupper

Sosial- og helsedepartementet ønsker at grupper av eldre, langtidssyke og uføre skal få et bedre offentlig tannhelsetilbud. Nylig er det sendt på høring forslag til prøveordning med utvidet fylkeskommunalt tannhelsetilbud og forslag til endringer i regelverket for trygdens ytelser til tannlegehjelp. Høringsfristen er 1. april 2000.

Formålet er å kartlegge tannhelsen og gi et oppsøkende tannhelsetilbud fra det offentlige til dem som trenger dette mest. Dette vil for eksempel være eldre, landtidssyke og uføre som mottar kommunale hjemmetjenester.

Prøveordningen, som i første omgang vil bli begrenset til tre fylkeskommuner, er foreslått finansiert gjennom en frigjøring av midler fra trygdebudsjettet. Det vil innebære at ytelser til operasjoner opphører. Dette er inngrep som vanligvis ikke inngår i befolkningens behov for alminnelig tannbehandling. Ytelsene er for en stor del under 200 kroner per behandling. Innsparingen vil derfor ikke få konsekvenser av betydning for de totale utgiftene til tannbehandling i befolkningen generelt. Opphør av disse ordningene er beregnet å frigjøre om lag 16 millioner kroner. Beløpene som utbetales til enkeltpersoner er små, og retten til ytelser treffer vilkårlig og utløses bare et begrenset antall ganger i løpet av livet, for eksempel i forbindelse med operasjon av visdomstenner og operasjoner etter rotbehandling

Sett i sammenheng bidrar forslagene til en mer effektiv utnyttelse av de offentlige ressursene som årlig avsettes til tannhelseformål. Ressursene blir overført fra et formål som man regner med har liten effekt på den totale tannhelsen i befolkningen. De vil gå til formål som kan bedre tannhelsen for svake grupper som anses å ha et stort behov for tannpleie.


Kontaktperson: Utredningsleder Tore Roald Riedl, tlf. 22 24 87 28

Lagt inn 12. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen