Historisk arkiv

Norge opprettholder avslag på å berike Kellogg's produkter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 7/2000
Dato: 17. januar 2000

Norge opprettholder avslag på å berike Kellogg's produkter

Sosial- og helsedepartementet har opprettholdt avslaget på Kellogg's søknad om å berike Corn Flakes med tiamin, riboflavin, niacin (B- vitaminer) og jern.

Sosial- og helsedepartementet ga 6. januar 1998 Kellogg avslag på å berike Corn Flakes med tiamin, riboflavin, niacin (B- vitaminer) og jern. Kellogg brakte avslaget inn for EFTA Surveillance Authority (ESA). Som følge av klagen fra Kellogg, sendte EFTAs overvåkingsorgan (ESA) 29. januar 1999 et formelt varslingsbrev til Norge hvor de hevdet at avslaget innebar en handelshindring i strid med artikkel 11 i EØS- avtalen og at det ikke var tilstrekkelig begrunnet i hensynet til folkehelsen iht. artikkel 13 i EØS- avtalen.

Norge mener å kunne påberope seg unntaket i EØS- avtalen artikkel 13, hensynet til menneskers helse. ESA har ikke godtatt Norges argumentasjon og sendte 13.10.99 en grunngitt uttalelse hvor de pålegger Norge å etterfølge EØS-avtalen.

14. januar 1999 besvarte Sosial- og helsedepartementet ESAs brev hvor Norge opprettholder avslaget til Kellogg's på å berike Corn Flakes med tiamin, riboflavin, niacin (B- vitaminer) og jern.

Begrunnelsen for å opprettholde norsk avslag på å gi Kellogg tillatelse til ovennevnte beriking

Det er viktig først å understreke ar Norge ikke hevder at Kellogg's beriking isolert sett utgjør en helsefare. ESA hevder at Norge må kunne dokumentere at beriking av Corn Flakes isolert sett kan utgjøre en helsefare. Norge hevder derimot at man ikke kan vurdere beriking av et næringsmiddel isolert, men at en eventuell helsefare må vurderes ut fra et samlet kosthold. Dette er i samsvar med hvorledes man ellers gjennomfører helserisikovurderinger, f eks når det fastsettes ADI (akseptabelt daglig inntak) for tilsetningsstoffer.

Norge har en klar berikingspolitikk som bygger på at beriking skal vurderes ut fra en helsemessig vurdering og ikke som et konkurransefortrinn for industrien. Norsk berikingspolitikk bygger på at det må være et ernæringsmessig, dvs helsemessig behov i befolkningen eller deler av befolkningen før det gis tillatelse til å berike. I følge norsk forskrift på området har ikke SNT hjemmel til å gi enkelttillatelse når det gjelder beriking. Det innebærer at dersom det gis tillatelse til beriking av et produkt, må det gis tilsvarende tillatelse til andre som søker å berike andre produkter i samme produktgruppe ut fra et forvaltningsmessig prinsipp om likebehandling.

Norge mener å kunne dokumentere at det ikke foreligger noe behov i den norske befolkningen for de vitaminene Kellogg ønsker å berike med. Særlig i forhold til jern mener Norge å kunne dokumentere at det kan foreligge en helsefare ved for stort inntak.


Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Jon-Olav Aspås, tlf. 22 24 86 40
Underdirektør Sissel Lyberg Beckmann Tlf. 22 24 87 12

Lagt inn 17. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen