Historisk arkiv

Regjeringens strategiplan mot spiseforstyrrelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 36
Dato: 04.03. 2000

Regjeringens strategiplan mot spiseforstyrrelser

Det er behov for mer kompetanse om spiseforstyrrelser i helsevesenet og en bedre organisering av tjenestene. Regjeringen legger nå fram en strategiplan mot spiseforstyrrelser med et bredt spekter av tiltak.

-Vi ønsker både å forebygge spiseproblemer og å forbedre helsetjenestetilbudet til mennesker med spiseforstyrrelser, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

-For å motvirke utbredelsen av spiseproblemer vil en overordnet strategi omhandle generelle helsefremmende og forebyggende tiltak i forbindelse med barns og unges oppvekstvilkår, tiltak som tar sikte på å styrke deres selvbilde, opplevde egenverdi og deres evne til å mestre stress og utfordringer i sin alminnelighet. Strategiplanene vektlegger betydningen av kunnskap og opplæring av voksne som har mye med barn å gjøre som lærere, idrettsledere, helsepersonell, slik at man tidlig kan fange opp symptomer på spiseproblemer og underliggende årsaker, forklarer helseministeren.

Strategiplanen er en viktig del av satsingen på psykisk helse. I perioden 1999-2006 skal driftsnivået i kommuner og fylkeskommuner heves med 4,3 milliarder kroner og det skal investeres 6,3 milliarder kroner innen psykisk helse.

Regjeringen markerer gjennom planen at det er det ordinære behandlingsapparatet som har ansvar for å gi forsvarlige tilbud også til mennesker med spiseforstyrrelser. Det innebærer bl.a. at kompetansen må utvikles ved eksisterende kliniske avdelinger, framfor i særskilte kompetansesentre.

Det helhetlige perspektivet ivaretas i den framlagte handlingsplanen gjennom fokus både på forebygging og behandling, vil sikre at mennesker med spiseproblemer og alvorlige spiseforstyrrelser vil bli bedre ivaretatt og få et bedre behandlingstilbud i hele landet.

Handlingsplanen anbefaler

  • at det organiseres utrednings- og behandlingstilbud i hver fylkeskommune med et spesialteam knyttet til en sengeavdeling og en poliklinikk. Samtidig må man sikre at alle poliklinikker innen barne- og ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri har fagkompetente medarbeidere på området
  • at det for å styrke fagkompetansen blir bygd faglige nettverk som omfatter veilednings- og kompetanseøking også i primærhelsetjenesten
  • at forskning og kvalitetssikring på området (som er i vekst) må styrkes ytterligere, og at økonomisk støtte til kompetansehevingstiltak bør opprettholdes
  • at det opprettes forebyggingsrådgiverstillinger ved landets fylkeslegekontorer fra 1.1. 2000.

Strategiplanen representerer tiltak under flere departementers område og gir et samlet bilde av regjeringens innsats på området, blant annet gjennom tiltaket "Om kropp, kultur og kommunikasjon" (undervisningsmateriell i ungdomsskole og videregående skole), som ble distribuert i 1999 og blir evaluert i 2000.

-Spiseforstyrrelser er i stor grad kulturbetinget, selv om også individuelle faktorer er viktige. Dessverre er det sterke krefter i samfunnet som bidrar til en fokusering på ytre verdier og kroppslige idealer. Erfaringen tyder på at slike signaler har avgjørende gjennomslagskraft for mange personer. For yngre mennesker bidrar det sterkt til utvikling av lettere spiseproblemer, for noen til alvorlige spiseforstyrrelser, konstaterer helseministeren.

Høybråten håper at de kreftene i samfunnet som står for et overdrevent fokus på kroppslige idealer som reklamebransjen, slankemiddelprodusenter, og i noen grad ukeblader, ser konsekvensene av sin virksomhet og endrer markedsføringen. Det vil være et bidrag av stor betydning i kampen mot spiseproblemene, understreker han.

Kontaktperson:
Avdelingsdirektør Thor Rogan, tlf. 22 24 87 15 (jobb) 67 07 67 89 (privat)