Historisk arkiv

I-29/99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Rapportering av resultat og plandata

Rundskriv I-29/99

Landets kommuner Landets fylkesmenn Landets fylkesleger

Rapportering av resultat- og plandata fra helse- og sosialtjenesten i kommunene 1999 og 2000 – 2003

linkdoc030005-990716#doc1 Opptrappingsplan for psykisk helse

linkdoc030005-990712#doc2 Handlingsplan for eldreomsorgen

linkdoc030005-990714#doc3 Handlingsplan for helse- og sosialpersonell

Videre planlegging av psykisk helsearbeid i kommunene

1 Innledning

Dette rundskrivet omhandler rapportering av resultat- og plandata fra kommunene på nasjonale satsningsområder som utgjøres av de vedtatte handlingsplanene nevnt ovenfor. Rapporteringen utgjør en viktig del av grunnlaget for departementets videre arbeid med disse områdene.

Rundskrivet gir også holdepunkter for kommunenes videre planlegging av tiltak for mennesker med psykiske lidelser

Det er lagt vekt på både at rapporteringen skal gis en mest mulig hensiktsmessig utforming og at innholdet skal kunne være nyttig også for kommunene, og dessuten at rapporteringene for ulike områder skal samordnes så langt dette er praktisk mulig. Også forholdet til kommunenes ordinære planarbeid særlig økonomiplanleggingen, er vektlagt.

Rundskrivet inneholder skjemaer med veiledninger for innrapportering av resultat- og plandata for opptrappingsplanen for psykisk helse og handlingsplanene for henholdsvis eldreomsorgen og helse- og sosialpersonell.

Resultatrapporteringen for 1999 vil i noen grad kunne bygge på den ordinære rapporteringen av data for helse- og sosialtjenesten til Statistisk sentralbyrå for dette året. Dette omtales nærmere i veiledningen. Rapporteringen av resultat- og plandata skal også gjøres for kommuner som rapporterer via KOSTRA (Kommune-statrapporteringen) i 2000 (se veiledningen for det enkelte skjema).

Departementet har tidligere stilt plankrav på flere delområder innen helse- og sosialsektoren. Vi viser her til departementets rundskriv I-30/99 som omhandler disse plankravene sett i forhold til kommunenes ordinære planarbeid.

2 Tilfredsstillende rapportering som vilkår for utbetaling av Øremerkede tilskudd i 2000

Rapportering av resultat- og plandata i tråd med vedlagte skjemaer og veiledninger er et vilkår for å få tilskudd i 2000. Departementet vil komme nærmere tilbake til vilkår for øvrig på et seinere tidspunkt.

3 Planlegging av psykisk helsearbeid i kommunene

Kommunene utarbeidet sine planer på dette området i første halvdel av 1998. Frist for innsending var satt til 1.6.1998. En del kommuner har foretatt en viss ajourføring av sin plan. Det er imidlertid behov for en mer systematisk oppdatering av disse planene og å sette dem i sammenheng med kommunenes ordinære planarbeid. Skjemaene og oppstillingen i vedlegg 1 er særskilt tilpasset kommunenes økonomiplaner og vil kunne utgjøre framstillingen av området psykisk helsearbeid i økonomiplanen.

Det er viktig at kommunene i sitt planarbeid sørger for nødvendig kontakt med fylkeskommunen med sikte på at tjenesteapparatene på de to nivåene skal samordnes og utvikles til å bli et sammenhengende behandlingsnettverk.

Med hilsen

Anne Kari Lande Hasle

Departementsråd

Gjenpart:

Statens helsetilsyn

Generell veiledning

Felles vedlegg (rtf-format)

Utfylling i kommunen. Undertegning av rådmann/administrasjonssjef

Et eksemplar av dette rundskrivet fordeles for hvert enkelt av de tre områdene til den instans/person som forestår utfyllingen for det aktuelle området. Nærmere veiledning for utfyllingen av det enkelte skjemaet er gitt nedenfor.

Utfylte skjema skal undertegnes av rådmann/administrasjonssjef.

Vi ber om at skjemaene fylles ut nøyaktig og at tidsfristen overholdes av hensyn til departementets bruk av tallene og framdriften i arbeidet ellers.

Innsending. Frist

To eksemplarer av skjemaet fylles ut, ett eksemplar sendes fylkesmannen og ett sendes fylkeslegen.

Frist for innsending av skjemaene er 10.1.2000.

Skjemaene

Opptrappingsplanen for psykisk helse

Her rapporteres alt personell finansiert over dette tilskuddet samt personell innrettet mot psykisk helsearbeid som kommunen finansierer med andre midler. Dette kan være personell også utenom helse- og sosialtjenesten. Personell som yter pleie- og omsorgstjenester til mennesker med psykiske lidelser føres opp her og inngår samtidig i skjema for Handlingsplan for eldreomsorgen.

Det samme gjelder omsorgsboliger til mennesker med psykiske lidelser.

Handlingsplanen for eldreomsorg

Generelt skal denne rapporteringen omfatte alle endringer innen hele pleie- og omsorgstjenesten, uansett hvilken brukergruppe dette gjelder.

Det skal rapporteres planlagte endringer i antall årsverk innen pleie- og omsorgstjenesten for det enkelte år. Dette betyr at tiltak til for eksempel unge funksjonshemmede i aldersinstitusjon, og mennesker med psykisk utviklingshemming skal tas med. Tall for pleie- og omsorgstjenester for mennesker med psykiske lidelser skal registreres både i dette skjemaet og i skjema for opptrappingsplan for psykisk helse.

Opplysninger om ønsket utdanningsbakgrunn for de planlagte årsverkene blir registrert i skjema for handlingsplanen for helse- og sosialpersonell.

Videre skal alle investeringer der kommunen planlegger å søke Husbanken om oppstartingstilskudd til omsorgsboliger og sykehjem registreres. Når det gjelder omsorgsboliger for mennesker med psykiske lidelser, skal disse registreres både i dette skjemaet og i skjemaet for opptrappingsplanen for psykisk helse.

Handlingsplanen for helse- og sosialpersonell

Her rapporteres bare plantall for personell ansatt i virksomheter som får offentlig støtte og er inne på kommunens helse- og sosialplan, både kommunens egne ansatte og ansatte hos private arbeidsgivere.

Lagt inn 30. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen