Historisk arkiv

I-31/98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Godkjenning av sykehus

Rundskriv I-31/98

Landets fylkeskommuner
Landets fylkesleger
Landets sykehus

Dato: 07.98

Godkjenning av sykehus

1. Godkjenning av sykehus

Ved Kgl res 7 februar 1986 ble myndigheten til å godkjenne sykehus etter sykehusloven § 3 første ledd delegert til Sosial- og helsedepartementet. Departementet ble gitt anledning til å delegere myndigheten videre. Ved brev datert 10. juli 1986 er myndigheten til å godkjenne sykehus som er tatt med i fylkeskommunal helseplan, godkjent etter sykehusloven § 2 tredje ledd, delegert Statens helsetilsyn.

Sosial- og helsedepartementet har ved brev i dag trukket denne delegasjonen tilbake. Søknad om godkjenning av sykehus etter sykehusloven § 3 første ledd, skal etter dette behandles i Sosial- og helsedepartementet også i de tilfelle sykehuset er tatt med i godkjent fylkeskommunal helseplan.

Departementet skal etter dette godkjenne etablering eller ombygning av sykehus. Godkjenningen skal skje på grunnlag av et bearbeidet hovedfunksjonsprogram som inneholder underbygget kostnadskalkyler, utstyrskalkyler og oversikt over bemanningskonsekvenser. Hvis det gjøres endringer i den godkjente planen, skal departementet gis skriftlig melding om dette. Departementet kan da kreve at planen godkjennes på ny.

Alminnelige forskrifter av 26. september 1969 om institusjoner som går inn under lov av 19. juni 1969 om sykehus mv og lov av 28. april 1961 om psykisk helsevern § 2-2 vil endres i samsvar med dette.

2. Hvilke endringer krever ny godkjenning

Det har vært noe uklart i hvilke tilfelle det skal søkes om godkjenning etter sykehusloven § 3, ved bygningsmessige eller funksjonsmessige endringer i eksisterende sykehus. Departementet vil for den fremtidige praksis fastsette at kravet til ny godkjenning ved endringer i godkjent institusjon begrenses til de tilfelle, der det dreier seg om vesentlige endringer i bygningsmasse, i behovet for helsepersonell, tjenestetilbudet eller i produksjonen av tjenester. Alle nyetableringer vil som i dag kreve godkjenning.

3. Kapitalrefusjon

Kostnadsrammen for byggeprosjektet vil vurderes i forbindelse med søknaden om ny godkjenning etter sykehusloven § 3 og vil danne et grunnlag ved avgjørelsen av den senere søknaden om kapitalrefusjon etter forskrift om refusjon av godkjente kostnader til amortisering og renter 21. februar 1986 § 3.

I enkelte tilfelle vil det utføres byggarbeider som gir rett til kapitalrefusjon, men som ikke krever godkjenning etter sykehusloven § 3. Kostnadsrammen vil i slike tilfelle i utgangspunktet ikke vurderes forut for søknad om refusjon.

Forskrift om refusjon av godkjente kostander til amortisering og renter 21. februar 1986 § 2 endres i samsvar med den skisserte ordning, jf forskriften § 5.

Med hilsen

Haakon Melsom e.f.
Kari Sønderland

Lagt inn 01 februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen