Historisk arkiv

Innhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Til
landets kommuner
landets fylkesleger
landets fylkesmenn
landets fylkeskommuner
Direktoratet for Arbeidstilsynet m/distriktskontorene
Sjøfartsdirektoratet
Oljedirektoratet
Sysselmannen på Svalbard

Rundskriv I-42/97

97/04575 FOS RVB 28.11.97

Rundskriv om ikrafttredelse av bestemmelser i forskrift om røyking på restauranter og andre serveringssteder, internkontroll m.v. fra 1. januar 1998

Innhold

Dette rundskrivet inneholder informasjon om reglene som trer i kraft fra 1. januar 1998. Disse er krav til internkontroll, krav til lokalene og veiledende norm for røykfri luft. Det gis også nærmere informasjon om tilsynsmyndighetenes rolle i forhold til forskriften. Videre gis veiledning om måling av nikotin i inneluft på restauranter og serveringssteder, prøvetakingsprosedyrer ved målinger og rekvisisjonsskjema.

Bakgrunn

Tobakksskadelovens § 6 som krever at lufta skal være røykfri i lokaler hvor allmennheten har adgang trådte i kraft 1. juli 1988. Det ble gjort unntak i loven for bl.a. restauranter og andre serveringssteder. Disse stedene ble i forskrift av 8. juli 1988 gitt en overgangsordning på fem år hvor bransjen ble oppfordret til gradvis å innføre røykfrie miljøer. Fra 1. juli 1993 skulle minst 1/3 av bordene og sitteplassene være røykfrie. Ved lovendring av 15. februar 1995 ble unntaksbestemmelsen i tobakksskadelovens § 6 opphevet. Forskrift om røyking på restauranter og andre serveringssteder, internkontroll m.v. ble vedtatt ved kongelig resolusjon 15. desember 1995. Denne erstattet forskrift av 8. juli 1988. Det ble gitt overgangsbestemmelser for sentrale deler av forskriften slik at disse trer i kraft 1. januar 1998.

Forskrift om røyking på restauranter og andre serveringssteder bygger videre på formålet i lov om vern mot tobakksskader. Forskriftens formål er å begrense de helseskader som bruk av tobakk medfører og spesielt gi vern mot passiv røyking. De deler av forskriften som nå trer i kraft, er en naturlig videreføring av bestemmelsene i lov om vern mot tobakksskader.

Kunnskap om tobakkens skadevirkninger kan bidra til å øke forståelsen for innsatsen mot passiv røyking. Noen fakta er bl.a. :

  • En sigarett inneholder over 40 forskjellige kreftfremkallende stoffer, og ved passiv røyking utsettes man for de samme stoffene som ved aktiv røyking.
  • En undersøkelse i USA viste at mannlige servitører som var eksponert for passiv røyking - og som selv ikke røykte - økte sin risiko for å få lungekreft med hele 60 prosent.
  • Mellom 300 og 500 ikke-røykere dør hvert år i Norge av hjerteinfarkt forårsaket av passiv røyking.
  • 50 ikke-røykere dør hvert år i Norge av lungekreft som følge av passiv røyking på arbeidsplassen eller i hjemmet.

Som følge av denne kunnskapen om tobakkens skadevirkninger, er det viktig å bygge ut vernet mot passiv røyking.

Det er hensynet til det store flertall av befolkningen som ligger bak de reglene som nå trer i kraft når det gjelder røyking på restauranter og andre serveringssteder. Her i Norge er over to tredjedeler av befolkningen ikke-røykere. Undersøkelser viser at et stort flertall av befolkningen føler ubehag ved opphold i røykfylte rom og ønsker å bli skjermet mot passiv røyking - også utenfor sitt hjem. Også blant dagligrøykerne oppleves opphold i røykfylte rom som et problem - over halvparten av dagligrøykerne har ubehag ved dette.

Etterhvert som mer kunnskap om skadevirkningene ved passiv røyking er blitt kjent, er også arbeidet for å unngå at folk ufrivillig utsettes for denne helsefaren møtt med forståelse. Kravene i forskriften kan for enkelte virksomheter bety både holdningsendringer og større investeringer. Selv om overgangstiden har vært to år, trenger nok noen fortsatt tid til å omstille seg. Tilsynsmyndigheter og publikum bør være velvillig innstilt til at denne type endringer tar tid, og bidra til en positiv utvikling frem mot flere røykfrie miljøer på restauranter og spisesteder.

Tilsynsmyndighetene bes om å distribuere dette rundskrivet til de virksomheter i kommunen som faller inn under forskriftens virkeområde.

Flere eksemplarer av dette rundskrivet, I-42/97, kan bestilles fra Statens trykksaksekspedisjon, Postboks 8169 Dep, 0034 Oslo, telefaks : 22 24 27 86.

Elektronisk post; X.400: S=ste-bestilling;O=ft;P=dep;A=telemax;C=no

Internett: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no

Med hilsen

Andreas Disen e.f.

Hans Ånstad

Gjenpart :

Justisdepartementet
Kommunal- og arbeidsdepartementet
Samferdselsdepartementet
Olje- og energidepartementet
Statens institutt for folkehelse
Statens helsetilsyn
Statens helseundersøkelser
Statens tobakksskaderåd

Vedlegg :

Rekvisisjonsskjema for nikotinmåling
Forskrift om røyking på restauranter og andre serveringssteder, internkontroll m.v.

Tilbake til første side