Historisk arkiv

Del II

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Del II

Veileder om måling av nikotin i inneluft på restauranter og andre serveringssteder

1. Målingenes betydning

Hvorfor måle nikotininnholdet i tobakksrøyk?

Forskriften angir en veiledende norm til luftkvaliteten i røykeforbudsonene på restauranter og serveringssteder på 1 mikrokram nikotin pr kubikkmeter luft. På grunn av måleusikkerhet og variasjon av røykekonsentrasjon over tid, er det definert en aksjonsgrense på 10 mikrogram nikotin pr. kubikkmeter luft.

Det er gode grunner for at nikotin er valgt som målekomponent:

Tobakksrøyk består av en kompleks blanding av et stort antall kjemiske stoffer. Det er i praksis ikke mulig å bestemme alle disse komponentene. For å angi konsentrasjon av tobakksrøyk i et lokale, måles det derfor gjerne én komponentgruppe som for eksempel karbonmonoksid (kullos), totalmengden av partikler i luften eller nikotin. Imidlertid er det mange av disse komponentene som kan komme fra andre kilder enn røyking, som for eksempel fra ovner / peiser, matlaging eller biltrafikk. Nikotin er derimot bare knyttet til tobakk, og det finnes pålitelige målemetoder for måling av nikotin i luft. Derfor er nikotin valgt som indikator for tobakksrøyk når luftkvaliteten i røykeforbudsonene skal måles.

Målinger og internkontroll

Fordi luftkvalitetsnormen er veiledende, omfatter internkontrollplikten ikke målinger av nikotininnholdet i luften i røykeforbudsonen. Den enkelte virksomhet har altså ingen selvstendig plikt til å foreta slike målinger. Målinger vil imidlertid kunne være et hensiktsmessig instrument for å dokumentere at forskriftens krav etterleves, og det anbefales at de gjøres til en del av internkontrollsystemet.

Målinger og tilsyn

Den kommunale myndighet kan etter kommunehelsetjenesteloven § 4a-7 foreta målinger av nikotininnholdet i luften i røykeforbudsonen . For tilsynsmyndigheten vil måleresultatene være ett blant flere kriterier for å avgjøre om kravene til røykeforbudsonen er oppfylt. Øvrige momenter vil kunne være størrelse og plassering av røykesoner/røykeforbudsoner, hvordan ventilasjon, lokaler og bygning er innrettet o.l. Dersom målinger er foretatt av virksomheten selv og prøvetakingsprosedyrer er innlemmet i internkontrollsystemet, vil dette lettere kunne gi tilsynsmyndighetene grunnlag for å avgjøre om forskriftens krav etterleves.

2. Måling av nikotin i inneluft - prøvetakingsprosedyre

Hvordan måles nikotin i inneluft?

For å bestemme konsentrasjon av nikotin i luft på serveringssteder anbefales det en målemetode utviklet av Finnish Institute for Occupational Health i Helsinki, Finland. Metoden er basert på passiv prøvetaking, hvor nikotin fra luften adsorberes til et filter i en liten plastkassett. Etter en bestemt oppsamlingstid ekstraheres filteret og nikotin bestemmes i ekstraktet ved kjemisk analyse.

Det er viktig at prosedyren for måling følges og at representative målepunkter velges.

Filterkassettene og rekvisisjonsskjema for analysen kan bestilles fra

Statens institutt for folkehelse, Avdeling for miljømedisin, Postboks 4404 Torshov, 0403 Oslo.

Telefaks: 22 04 26 86 Telefon: 22 04 25 48 Kontaktperson: May Frøshaug

Hvordan virker filterkassetten?

Nikotin i omgivelsesluften diffunderer med kjent hastighet gjennom en membran inn i filterkassetten og adsorberes på filteret. Filterets opptak av nikotin fra omgivelsesluften er avhengig av filterkassettens konstruksjon, prøvetakingstid, nikotinkonsentrasjon og til dels lufttemperaturen.

Hvor skal filterkassetten plasseres?

Formålet er å kartlegge nikotinkonsentrasjonen i de deler av røykeforbudsonen hvor flesteparten av gjestene oppholder seg. Det velges et eller flere målepunkter, avhengig av lokalets utforming, størrelse og nærhet til røykesonen. Hvis det antas at luftsirkulasjonen ikke er lik i hele røykeforbudsonen (trekk fra vinduer, dører, ventilatorer etc.) bør målinger foretas flere steder i lokalet slik at man får en oversikt over hvordan eventuell "røyk" fordeler seg i røykeforbudsonen. Unngå plassering av filterkassetten i hyller eller nisjer hvor luftsirkulasjonen er dårlig. Avstand til gardiner og andre tekstiler bør være minst 30 cm. Filterkassettene festes parvis ca 1,2 m over gulvhøyde med et dertil egnet plastoppheng og dobbeltsidig tape på vegg, karm eller liknende. De kan også festes i et snøre, hengende ca. 10-20 cm fra veggen. Filterkassettene bør ikke henges slik at gjester fristes til "manipulering" av filterkassettene.

Lag en skisse av lokalet på medfølgende ruteark. Tegn inn røykesoner og merk av prøvetakingspunktene med nummer, slik at man senere vet nøyaktig hvor filterkassettene var plassert.

Hvor lenge skal målingen foregå?

Målinger skal foregå over hele åpningstiden for serveringsstedet (min. 8 timer), fortrinnsvis den ukedagen med mest besøk.

  • Start på målingen

Når serveringsstedet åpner, tas 2 filterkassetter ut av posen og nummereres, eksempelvis 1a og 1b. De henges parvis på hvert målepunkt med den åpne siden pekende ut i lokalet. På baksiden av filterkassetten finnes en påklistret merkelapp hvor målested, dato, måletidspunkt o.s.v. noteres.

NB! Dette er viktig, slik at forveksling av kassetter ikke forekommer.

Lokket fjernes og legges tilbake i plastposen, som så lukkes. Målingen starter når lokket er tatt av.

1. Fjerning av lokk = start på målingen

2. Et par filterkassetter festet med krok på veggen

  • Slutt på målingen

Når serveringsstedet stenger, avsluttes oppsamlingen ved at lokkene settes på filterkassettene. Tidspunkt noteres på baksiden, og de legges tilbake i plastposene.

Hvor sendes filterkassettene for analyse?

Nødvendige opplysninger om målested, nummer på filterkassettene, dato og måletidspunkt må fylles ut på medfølgende rekvisisjonsskjema. Hvis prøvestedets luftkvalitet avviker vesentlig fra normal inneluft med hensyn på temperatur, fuktighet, luftsirkulasjon o.s.v. bør dette bemerkes.

Filterkassettene sendes i tillukket plastpose sammen med utfylt rekvisisjonsskjema i en egnet foret konvolutt til:

Finnish Institute of Occupational Health

Laboratory of Exposure Analysis

Department of Industrial Hygiene and Toxicology

Topeliusgatan 41 a A

Fin-00250 Helsinki

Hva blir resultatet?

Mengde nikotin adsorbert på filterne bestemmes ved Finnish Institute of Occupational Health i Helsinki. Ut fra den angitte prøvetakingstiden beregnes den gjennomsnittlige nikotinkonsentrasjonen i luften i mikrogram nikotin pr. m3. Det rapporteres en middelkonsentrasjon for de to filterkassettene fra hvert målepunkt.

Fordi målingen foregår over hele åpningstiden, vil måleresultatene være et middel over denne perioden og vil også kunne inkludere perioder hvor det ikke røykes eller røykes lite i lokalet. Resultatene vil selvsagt være avhengig av antall besøkende, ventilasjon, etc.

Statens institutt for folkehelse vil som formidlende instans få tilsendt kopi av resultatene. Det er mulig å reservere seg mot dette ved å krysse av på rekvisisjonsskjemaet.

Hva koster målingen?

Måling av nikotin på ett punkt i lokalet koster i 1997 kr. 1300,- som dekker kostnadene for filterkassetter med veggfeste, analyse og administrasjonsomkostninger. For hvert ytterligere målepunkt beregnes ytterligere kr. 700,-. Kostnadene dekkes av eier eller den som disponerer lokalene. Faktura vil bli sendt fra Statens institutt for folkehelse.

Tilbake til første side