Historisk arkiv

Historisk avtale - store kutt i Norge etter Kyoto, sier statsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.149/1997
Dato11. desember 1997

Historisk avtale - store kutt i Norge etter Kyoto, sier statsministeren

- Kyoto-avtalen er historisk. Faren for alvorlige menneskeskapte klimaendringer er den mest alvorlige miljøutfordringen verden står overfor. Dette er et første skritt i en utvikling der alle land må bidra til ytterligere reduksjoner av utslipp, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Bondevik sier at avtalen for Norge i praksis vil bety krav om en stabilisering av utslippene på 1990-nivå. - De forpliktelsene Norge påtar seg, vil bety reduserte utslipp på 5% i forhold til i dag. Dette blir et ekstra krevende i lys av at det uten nye tiltak er forventet en vekst i norske utslipp på til sammen 18% for tidsperioden 1990-2010, sier Bondevik.

- Vi må altså ikke bare treffe tiltak for å forhindre en forventet vekst i årene som kommer – vi må også foreta reelle kutt utfra dagens situasjon. Vi vil måtte gjennomføre betydelige tiltak rettet mot blant annet industri, bil- og båttrafikken, energibruk og petroleumsvirksomheten. Det vil stille store krav til omstillinger i alle deler av det norske samfunn, sier statsministeren.

Bondevik sier at de norske forpliktelsene etter Regjeringens vurdering ikke gir rom for å inkludere utslipp fra de to planlagte gasskraftverkene. - Vår jobb blir å stoppe veksten og redusere utslippene fra dagens nivå med 5%, mens gasskraftverkene vil øke dem med ytterligere 4%-6%. Det er det samme som utslipp fra 700.000 biler. De som vil bygge gasskraftverk må vise hvordan de økte utslippene kan hentes inn på andre områder, sier statsminister Bondevik.

Lagt inn 12. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen