Historisk arkiv

Momenter om regjeringsskifte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding
priv. til red.

Nr.121/97
22. oktober 1997

Momenter om regjeringsskifte

Etter at flere riksdekkende redaksjoner sist uke syntes å leve i uvitenhet om elementære spilleregler ved regjeringsskifter i Norges parlamentariske system, kan det ha sin berettigelse med en oppfriskning.

Dette hadde ikke vært nødvendig om redaksjonene hadde benyttet den kunnskap de vel fortsatt har i sin midte, om de hadde konsultert Stortinget eller Statsministerens kontor, eller om de hadde benyttet informasjonen i våre pressemeldinger 13. og 16. og 17. oktober.

Her er noen hovedregler som redaksjonene sist uke avslørte sin uvitenhet om:

  • Landet er aldri uten en regjering. Sagt på en annen måte: Kongen er aldri uten sitt råd - Statsrådet.
  • Av dette følger at Kongen ikke innvilger en regjerings avskjedssøknad før en ny regjering samtidig kan utnevnes.
  • Av dette følger videre at det ikke er Kongen alene, men "Kongen i statsråd" - det vil si Kongen sammen med en regjering, som utnevner en ny regjering.
  • Det er dermed ikke mulig for en gruppe politikere å reise til Slottet, sette seg ned ved statsrådsbordet og så - sammen med Kongen - utnevne seg selv til regjering.

Nettopp denne situasjonen - at Kongen ved et regjeringsskifte noen timer skulle være utøvende makt alene - ga begge riksdekkende fjernsynskanaler inntrykk av at Norge var i fredag 17. oktober ved middagstid, idet de i studioinnledninger og reportasjer meldte at regjeringen Jagland fikk avskjed kl. 11.00 og at regjeringen Bondevik ble utnevnt kl. 13.00. Noen dager før, mandag 13. og tirsdag 14. oktober, hadde flere redaksjoner forøvrig meldt at regjeringen Jagland fikk avskjed samtidig som den søkte avskjed mandag 13. oktober.

Det som faktisk skjedde, og som Statsministerens kontor redegjorde for i sine pressemeldinger mandag 13., torsdag 16. og fredag 17. oktober, var følgende:

  1. Mandag 13. oktober søkte regjeringen Jagland avskjed i ekstrarordinært statsråd på Slottet kl. 14.00. Ettersom det da ikke var mulig å utnevne noen ny regjering i samme statsrådsmøte, bad Kongen regjeringen fortsette inntil ny regjering var klar. Dette var følgelig ikke regjeringen Jaglands siste statsrådsmøte på Slottet.
  2. På statsminister Jaglands råd innkalte Kongen stortingsrepresentant Bondevik, som så fikk i oppdrag å undersøke muligheten for å danne regjering.
  3. Da Bondevik meldte tilbake til Kongen at han hadde sitt forslag til ny regjering klart, ble begge de avgjørende vedtakene om regjeringsskiftet fattet i det ordinære statsrådsmøtet på Slottet fredag 17. oktober kl. 11.00. Da utnevnte Kongen og hans råd - som da fortsatt var regjeringen Jagland - den nye regjeringen Bondevik, samtidig som Kongen innvilget regjeringen Jaglands avskjedssøknad. Men, og dette gikk mange redaksjoner hus forbi: begge vedtak ble gjort med virkning fra kl. 13.00. Med andre ord: regjeringen Jagland var i funksjon til fredag kl. 13.00, regjeringen Bondevik tok over fra fredag kl. 13.00.
  4. På dette tidspunktet, fredag 17. oktober kl. 13.00, satte den nye regjeringen seg ned ved statsrådsbordet på Slottet - som Kongens allerede utnevnte råd. Det som skjedde i dette ekstraordinære statsrådsmøtet (ekstraordinært fordi det kom på et annet tidspunkt enn det normale, som er fredag kl. 11.00), var at Kongen møtte sitt allerede utnevnte råd for første gang og at han og hans råd fastsatte hvem av de utnevnte statsrådene som skal bestyre hvilket departement.
  5. Etter sitt første statsrådsmøte fredag 17. oktober kl. 13.00, og etter å ha møtt presse og publikum på Slottsbakken, kom regjeringsmedlemmene fredag kl. 14.00 til departemenskontorene for første gang.

Når det gjelder departementskontorene, ser det forøvrig ut til at enkelte redaksjoner ikke har klart for seg at departementsendringer ikke går like kjapt som regjeringsskifter. Både fordi slike endringer trekker med seg budsjettmessige følger som vedkommer Stortinget, og fordi de har personellmessige, administrative og kontormessige følger som krever lengre tid enn noen timer eller dager, kommer de formelle departementsendringene først etter en viss tid.

Dette er grunnen til at for eksempel den som i dagligtale omtales som den nye "arbeids- og administrasjonsministeren", i Statsrådets vedtak 17. oktober omtales som "statsråd i Planleggings- og samordningsdepartementet" med ansvar også for arbeidsavdelingen i Kommunal- og arbeidsdepartementet. Først fra 1. januar 1998 ventes hun å være sjef for et "planlagt nytt arbeids- og administrasjonsdepartement", som det heter i vår pressemelding om den nye regjeringen fredag 17. oktober.

Lagt inn 22 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen