Historisk arkiv

Statsministeren skriver til alle EU-lederene om gassdirektivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 140/97
28. november 1997

Statsministeren skriver til alle EU-lederene om gassdirektivet

Statsminister Kjell Magne Bondevik skrev torsdag brev til statsministrene i EUs medlemsland, og til EU-kommisjonens president, om Norges bekymring over forslaget til EUs gassmarkedsdirektiv. Bakgrunnen er at EUs energiministre møtes 8. desember, for å forsøke å komme fram til enighet om utkast til et slikt direktiv. Statsministeren vil ta opp saken også når han 1. og 2. desember møter Belgias statsminister Jean-Luc Dehane, EU-kommisjonens president Jacques Santer og Tysklands forbundskansler Helmut Kohl.

I brevet viser statsministeren til at de norske bekymringene over direktivforslaget er blitt nevnt også tidligere. Brevet fortsetter:

“Jeg vil benytte denne anledningen til å gjenta for deg norske bekymringer i forhold til det forslag til direktiv som nå foreligger. Etter vår vurdering vil direktivet svekke vår mulighet til å videreføre en ressursforvaltning basert på kostnadseffektiv utnyttelse av petroleumsressursene.

Norge har siden olje- og gassvirksomheten startet i Nordsjøen på slutten av 1960-tallet utviklet et integrert produksjonssystem for gass som en del av vår forvaltning av petroleumsressursene. Dette systemet omfatter et komplisert samspill mellom plattformer, ilandføringsrør og landingsterminaler og sikrer full utnyttelse av hele produksjonssystemet, en høy utvinningsgrad og høy kostnadseffektivitet.

Norge er en viktig produsent av olje og gass til EU. Nærmere 50 % av olje- og gassressursene innen EØS-området er lokalisert på den norske kontinentalsokkel.

Vi er svært bekymret for at det foreslåtte gassdirektivet vil påvirke vår mulighet til å ivareta det integrerte produksjonssystemet og dermed svekke vår evne til å sikre stabile og langsiktige energiforsyninger til Europa. Dette kan på lengre sikt øke Europas avhengighet av energi fra ikke-EØS land.

Det foreslåtte direktivet behandler områder av vital interesse for Norge. I 1994 klarte Norge og EU å komme til enighet om det såkalte konsesjonsdirektivet. Det er mitt håp at det også denne gangen skal være mulig å finne frem til løsninger som kan ivareta både EU-landenes interesser og Norges interesser som partner i EØS-avtalen og som betydelig energileverandør til Europa. Norge er rede til å bidra med ytterligere forslag til løsninger for å bidra til dette”.

Lagt inn 28. november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen