Historisk arkiv

- Kunnskapskapitalen av stor betydning for vår framtidige konkurranseevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 107/98
Dato: 3. juli 1998

- Kunnskapskapitalen av stor betydning for vår framtidige konkurranseevne

Statsminister Kjell Magne Bondevik har i dag sendt brev til 15 næringslivsledere som for kort tid siden undertegnet et åpent brev til Regjeringen om utdanning og forskning.

Statsministerens brev har følgende ordlyd:

”Jeg har med stor interesse lest det åpne brevet til Regjeringen der fremtredende representanter for forskningsinstitutter, kunnskapsbedrifter og industriselskaper uttrykker bekymring for Norges fremtid som kunnskaps- og teknologibasert industrinasjon. Jeg setter pris på at dere viser stor interesse for disse problemstillingene.

La meg understreke at Regjeringen ser det som viktig å opprettholde en høy utdanningskapasitet og bidra til at forskningsinnsatsen holder et forsvarlig nivå. Vi mener at forvaltningen av kunnskapskapitalen er av stor betydning for vår fremtidige konkurranseevne.

Det er de senere år satt i verk en rekke tiltak for å øke de unges interesse for teknologi og naturvitenskap. Jeg viser i den forbindelse til oppfølgingen av Tveitereid-gruppen som vurderte tiltak for å styrke matematikk, naturvitenskap og teknologi i norsk utdanning. Etter mange år med nedgang i antall elever som velger matematikk og fysikk i videregående opplæring, ser vi nå en klar endring der disse fagene igjen blir mer populære. Innenfor høyere utdanning opplever vi i år en oppgang i søkningen til ingeniørutdanning og realfag. Regjeringen ser betydningen av å sikre en god rekruttering til matematikk, naturfag og teknologiske fag med tanke på samfunnsutviklingen og den fremtidige verdiskapingen og vil følge utviklingen nøye.

Jeg vil ellers minne om det ekstraordinære løftet Sentrumsregjeringen har fått tilslutning til i Revidert nasjonalbudsjett for 1998 når det gjelder etableringen av et betydelig antall studieplasser innen IT. Vi vurderer også å foreslå etablering av ytterligere studieplasser på dette området i statsbudsjettet for 1999. Stortinget har med regjeringspartienes støtte bevilget ytterligere 90 mill kroner til høyere utdanning.

I løpet av året vil Regjeringen legge fram en forskningsmelding. Hensikten er å bedre vilkårene for forskning. Meldingen vil være med på å trekke opp linjene for den offentlige innsatsen fra og med år 2000. I arbeidet med forskningsmeldingen har vi lagt opp til en åpen prosess med dialog med og innspill fra sentrale miljøer.

Mange næringslivsledere peker på behovet for en stram finanspolitikk, slik at norske konkurranseutsatte bedrifter ikke skal miste konkurranseevnen. Også den offentlige forskningsinnsatsen må tilpasses dette. Skal Norge komme opp på gjennomsnittlig nivå i OECD-landene, stilles det også krav til at næringslivet selv prioriterer forskning. Det ville være interessant å få utdypet nærmere hvordan næringslivet vil prioritere bruken av egne ressurser i denne sammenheng. En forsterket offentlig forskningsinnsats krever også at en planlegger nøye, slik at tiltakene blir så effektive som mulig.

Samfunnets forståelse for forskningens betydning synes å være voksende. Forsknings- og utdanningsinstitusjonene vil selv gå i bresjen for positive forandringer. Likeledes gleder det meg at næringslivet ser ut til selv å ville bidra konkret og aktivt.

Jeg setter pris på det initiativ og samfunnsengasjement som ligger bak det åpne brevet til Regjeringen. La oss i fellesskap finne hensiktsmessige måter å videreføre arbeidet med å fremme forskning og utdanning på.”

Lagt inn 3. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen