Historisk arkiv

- Situasjonen krever samarbeid i Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

112/1998
22. juli 1998

Statsminister Bondevik på sommertreff med pressen:

- Situasjonen krever samarbeid i Stortinget

- Uttalelser fra opposisjonspartiene i sommer bærer for mye preg av ”posisjonering” foran høstens budsjettbehandling. Jeg vil advare mot for mye politisk–taktisk tenkning. Både en utfordrende økonomisk situasjon, og det faktum at det bare ligger til rette for mindretallsregjering, krever samarbeid og fleksibilitet i Stortinget. Regjeringen vil i så måte være seg sitt ansvar bevisst.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette på et sommertreff med pressen i Stavern onsdag.

- Opposisjonspartiene presser Regjeringen fra begge kanter, sa Bondevik. - Dette har vi for så vidt vært forberedt på. Regjeringen vil legge frem det budsjettet vi mener situasjonen krever, og så må vi satse på at også partiene på Stortinget er seg sitt ansvar bevisst.

Bondevik sa at Arbeiderpartiets taktikk synes åpenbar: - Man forsøker å tegne et bilde av at sentrums-regjeringen er ”klistret til” Høyre og Fremskrittspartiet, og på denne måten håper man at sentrumspartiene vil splittes, og at kanskje Senterpartiet skal være med å utgjøre en flertallskonstellasjon sammen med Arbeiderpartiet og SV. AUFs leder har jo plumpet rett ut med denne tenkningen i en utilslørt invitasjon til en slik ny koalisjon, sa statsministeren. - Men denne strategien vil slå feil, fortsatte han. - Selv om Høyre og Fremskrittspartiet på ansvarlig måte har bidratt til budsjettet for 1998, er det ikke et riktig bilde at disse to generelt har skapt flertall for Regjeringens forslag. I flere andre større saker har flertallet fremkommet ved hjelp av Arbeiderpartiet. Men det som er viktigere: Senterpartiets leder har gjort det helt klart at hennes parti ikke stiller opp for en koalisjon med Arbeiderpartiet og SV. Arbeiderpartiets ledelse bør derfor glemme denne tanken. Partiet må forholde seg til et samlet sentrum, og utfra det søke å bidra konstruktivt til politiske løsninger og slik også skaffe seg innflytelse på utviklingen, sa Bondevik.

Statsministeren sa at den økonomiske situasjonen er krevende. - Men utviklingen viser også at det vil være mulig å mestre den. Gjennom innstrammingen i Revidert Nasjonalbudsjett, og nye bidrag til innstramming i statsbudsjettet til høsten, tar vi skritt for en gradvis nedkjøling av økonomien slik at vi kan ta vare på de fordelene vi har. Da kan vi også unngå nye renteøkninger. Selv med den siste renteøkning, er det i Norge bl.a. på grunn av rentefradraget, relativt lave rentekostnader i forhold til hva folk har i andre land, sa Bondevik.

- Den siste utviklingen viser også at det var helt urimelig når opposisjonen la skylda på Regjeringa for den siste renteøkning. Norges Bank måtte sette opp renta fordi kronekursen falt. Fra Regjeringens side fremholdt vi at hovedårsaken til dette var synkende oljepris. Dette viser seg nå riktig. Kronekursen har nå steget igjen, og alle er enige om at dette skyldes en forsiktig økning i oljeprisen. Dette viser hvor viktig oljeprisen er for kronekursen, og at det var grunn til å regne med at det var synkende oljepris som i hovedsak forårsaket synkende kronekurs for noen uker siden, sa statsministeren.

Vinglete Jagland

Statsministeren mener det nå er flere eksempler på at det mangler en linje i Arbeiderpartiets politikk og strategi:

  • Før valget var det en forutsetning for fortsatt regjeringsansvar for Arbeiderpartiet at partiet hadde minst 36,9 prosent av stemmene. Nå er dette tydeligvis glemt, fordi Jagland stadig oftere snakker om å komme tilbake som statsminister før han ved nytt stortingsvalg kan gjøre noe med partiets tilslutning. Noen ganger snakker Jagland om å samarbeide med sentrum, noen ganger avviser han dette, sa Bondevik.
  • Arbeiderpartiet har gjort kampen mot kontantstøtten til sin store sak, sa statsministeren. - Det er interessant at partiet så heftig vil bekjempe en reform som skaper større rettferdighet i de statlig økonomiske overføringene til barnefamilier, uavhengig om de har barnehageplass eller ikke. Det er også avslørende at partiet så hardt går mot en reform som vil gi småbarnsforeldrene større valgfrihet og anledning til mer tid med barna sine, sa Bondevik.

- Tidligere argumenterte Jagland med at vi ikke har råd til en slik reform, fortsatte han. - Men da Stortinget drøftet kontantstøttesaken i vår, lanserte partiet selv en annen reform, utvidet fødselspermisjon, som ferdig utbygd for øvrig vil koste langt mer enn kontantstøttereformen. Jaglands siste utspill på AUFs sommerleir var at kontantstøttepengene nå isteden bør brukes på utdanning. Nå er det altså ikke lenger galt å bruke pengene som skal gå til kontantstøtten, Arbeiderpartiet har tvert imot lansert flere forslag til hva de skal brukes til og bruker på denne måten pengene flere ganger. Dette vitner om mangel på linje og konsekvens i Arbeiderpartiets strategi, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.

Lagt inn 22. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen