Historisk arkiv

100-dagers-erklæringen er fulgt opp.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

5/1998
21. januar 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik:

100-dagers-erklæringen er fulgt opp. Samarbeidet fungerer godt.

Den regjering som ble karakterisert som ”luftslott” og ”dødfødt”, har nå fungert i 100 dager. Samarbeidet regjeringspartiene imellom fungerer godt. Så langt har vi som mindretallsregjering også maktet forholdet til Stortinget. Men vi er oss fullstendig bevisst at vi står foran store utfordringer. Vi arbeider derfor videre med frimodighet, men ikke i overmot.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette da han, sammen med partilederne for regjeringspartiene, la fram en oversikt over regjeringens arbeid de første 100 dagene på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

- Under valgkampen la de tre sentrumspartiene fram en erklæring for hva de ville igangsette arbeidet med i de første 100 dagene i en regjeringssituasjon.

Regjeringen har oppfylt denne erklæringen ved at arbeid er igangsatt på alle de omtalte områder. I tillegg er Regjeringen igang med et omfattende arbeid på øvrige saksområder, sa Bondevik, og viste til en framlagt oversikt over ytterligere 25 saker.

- Det arbeid Regjeringen har gjort og igangsatt viser at vi slett ikke opptrer som et ”forretningsministerium”, men som en aktiv regjering med en målrettet politikk basert på Voksenåsen-erklæringen og Regjeringserklæringen.

Jeg er tilfreds med det Regjeringen har oppnådd så langt, tatt i betraktning at vi er en mindretallsregjering. Viktige utfordringer ligger foran, som for eksempel stortingsmeldingen om oppfølging av Kyoto-forhandlingene, oppfølging av ”grønn-skatte-kommisjon”, omlegging av moms-systemet, etter- og videreutdanning, næringspolitikk, distriktspolitikk m.m.

- Jeg mener sentrumsregjeringen i løpet av sine første 100 dager har vist styringsvilje, styringsevne og styringsdyktighet. Av særlig viktighet vil det stå igjen at vi har fått gjennomslag for prinsippet i to viktige reformer, økt minstepensjon med 1.000 kroner pr. måned, og kontantstøtte med ca. 3.000 kroner pr. måned for barn fra 1 til 2 år.

- Jeg vil også spesielt nevne den debatt som er skapt rundt Verdikommisjonen, som snart nedsettes. Regjeringen igangsetter også arbeidet med ny maktutredning, med tiltak for å jevne ut forskjellene i det norske samfunn, og økt innsats mot den økende flyttestrømmen. Regjeringen legger stor vekt på økt åpenhet i forvaltningen, og vil fremme forslag til endringer i offentlighetsloven med dette som siktemål.

På noen områder har vi så langt ikke oppnådd det vi ønsket, for eksempel innen samferdselsbudsjett og kommuneøkonomi. Jeg kan ikke love at vi kan innfri alle forventningene, men vi skal fortsette arbeidet for å styrke innsatsen så langt som den økonomiske og politiske situasjonen tillater.

Regjeringsskiftet har skapt en ny politisk situasjon ved at sentrum klart fremtrer som et tredje tyngdepunkt i norsk politikk. Regjeringspartiene har samlet styrket seg etter valget ifølge meningsmålingene, og var på en av de siste (MMI Dagbladet lørdag) også til sammen større enn Arbeiderpartiet.

Vi følger med interesse utviklingen i de andre partiene, men må likevel la vår egen politikk bestemmes utfra den plattform vi på Voksenåsen la for sentrumsregjeringens virke, sa Bondevik.

Se også linkdoc099005-991279#docRegjeringen Bondevik første 100 dager

Lagt inn 21 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen