Historisk arkiv

- Arbeiderpartiet vingler!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

25/1998
21. februar 1998

Statsminister Bondevik på fylkesårsmøte i Nord-Trøndelag KrF:

- Arbeiderpartiet vingler!

- Arbeiderpartiet viser nå klare tegn til å vingle i sin politikk. Dette har vi sett både i partiets holdning til hvilken oppslutning det krever for å ha regjeringsmakt, og i spørsmålet om familiepolitiske reformer.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette på fylkesårsmøtet til Nord-Trøndelag Kristelig Folkeparti i Rørvik i Ytre Namdalen lørdag formiddag.

Bondevik viste til at Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland tidligere mente at partiet måtte ha minst 36,9 prosents tilslutning for å ha regjeringsmakt. Dette tok han da også konsekvensen av etter valget. Men nå er signalene annerledes. Dette viser at det ikke er noen klar linje i partiets regjerings-strategi, men at man tvert imot vingler.

I sin kritikk av sentrumsregjeringen har Arbeiderpartiet beskyldt oss for uansvarlig pengebruk. Dette har vært rettet ikke minst mot reformen om kontantstøtte til småbarnsforeldre. Men så opplever vi at Arbeiderpartiet selv lanserer en utvidelse av retten til foreldrepermisjon, som på sikt vil bli vel så kostbart som kontantstøttereformen. Da hører vi ikke noe om uansvarlig pengebruk. Igjen ser vi hvordan Arbeiderpartiet vingler i sin argumentasjon.

For øvrig er det ganske forunderlig å se hvilke argumenter man nå bruker mot kontantstøtte-reformen. Man frykter for eksempel uheldige virkninger fra arbeidsmarkedet. Men Arbeiderpartiets forslag vil jo i så måte kunne virke mer drastisk ved å trekke folk ut fra arbeidsmarkedet i ett år utover dagens situasjon.

Kontantstøtteordningen gir en større valgfrihet for småbarnsforeldre. Den innebærer også større rettferdighet ved at de som ikke har barnehageplass får noe av den samme økonomiske støtten fra det offentlige som de får som har barnehageplass. Kontantstøtteordningen, slik Regjeringen har lagt opp til, vil også gi foreldre mulighet til å trappe noe ned på sin yrkesaktive innsats og kombinere mindre ute-arbeid med mer tid hjemme med barna, selv om de skulle velge ikke å være hjemme på full tid.

Situasjonen har vist at sentrumsregjeringen er liv laga. Oppslutningen om sentrumspartiene samlet er større enn ved valget, og jeg tror etter hvert alle tre regjeringspartiene vil dra nytte av samarbeidet. Vi står overfor store utfordringer, ikke minst på det økonomiske området. Forventningene er store. Vi kan ikke makte å innfri alle disse, men vi skal gradvis føre politikken inn på en ny kurs, ikke minst når det gjelder familiepolitikk, miljøpolitikk og distriktspolitikk, sa statsministeren i sitt foredrag.

Lagt inn 23. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen