Historisk arkiv

Bondevik om Burma: Forente internasjonale anstrengelser nødvendig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 118/98
Dato: 8. august 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik på 10-årsdagen for folkeoppstanden i Burma:

Forente internasjonale anstrengelser nødvendig for å øke presset på militærregimet

- Det internasjonale samfunn må forene sine anstrengelser for å øke presset på militærregimet i Burma, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Norge har oppfordret FNs Generalsekretær Kofi Annan til personlig å involvere seg, og har bedt Generalsekretærens spesialutsending for Burma besøke landet for å ha samtaler med myndighetene.

- Vi tar dessuten kontakt med ASEAN-landene, som spiller en viktig rolle, for å uttrykke Norges bekymring over utviklingen i Burma og faren for ytterligere tilspissing. Med henvisning til at ASEAN i juli i fjor tok opp Burma som medlem, håper og forventer vi at ASEAN-landene følger opp sine uttalelser, og bruker sin innflytelse i forhold til Burma til å legge økt press på militærregimet.

- Formålet må være å innlede en reell prosess mot demokratisering og nasjonal forsoning. Denne må omfatte dialog med den demokratiske opposisjon i landet og dens leder Aung San Suu Kyi, løslatelse av alle politiske fanger, og en utvikling mot full respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

- Militærregimet må presses til å imøtekomme Aung San Suu Kyis legitime krav om å sammenkalle et parlament med representanter for demokratibevegelsen som ble lovlig valgt i 1990, understreker Statsministeren.

Statsministerens uttalelser kommer i forbindelse med 10-årsdagen for folkeoppstanden mot militærjuntaen i Burma, 8. august 1988. Ifølge opposisjonen i landet ble tusenvis av demonstranter og demokratiforkjempere drept, og et stort antall fengslet, etter at de spontane demonstrasjoner mot det brutale regimet ble slått ned. Valgene som opposisjonen vant i 1990 ble tilsidesatt av militærregimet.

Lagt inn 10. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen