Historisk arkiv

Bredt samarbeid om skatte- og avgiftsreformer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 32/98
Dato: 27 februar 1998

Statsminister Bondevik i Ålesund:

Bredt samarbeid om skatte- og avgiftsreformer

Det er ønskelig med et bredest mulig politisk samarbeid om reformer i vårt skatte- og avgiftssystem. Dette vil Regjeringen legge til grunn når vi behandler spørsmål om ”grønn skatt” og endringer i moms-systemet.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette på en pressekonferanse i Ålesund fredag ettermiddag i forbindelse med fylkesårsmøtet til Møre og Romsdal Kristelig Folkeparti.

Bondevik viste til at det foreligger offentlige utredninger om så vel endringer i skatte- og avgiftssystemet for å fremme en mer miljøvennlig adferd, og endringer i moms-systemet hvor siktemålet først og fremst er å utvide inntektsgrunnlaget for momsen.

· Det som nå særlig haster, er å vri skatte- og avgiftssytemet i mer miljøvennlig retning, fordi dette også har med oppfølgingen av klima-avtalen i Kyoto å gjøre. Skal vi ta miljø-utfordringene og klima-avtalen på alvor, må vi bruke avgiftssystemet. Dette er viktig både for å stimulere enkeltpersoner, husholdninger og næringsliv til å opptre mer miljøvennlig. Siktemålet er rett og slett å redusere beskatningen av det vi vil ha mer av, menneskelig arbeidskraft, og å øke beskatningen av det vi ønsker mindre av, nemlig forurensning og miljø-ødeleggelse.

Disse spørsmål innebærer så vidt omfattende reformer at det er ønskelig med et bredest mulig politisk samarbeid bak reformene. Dette er også av viktighet fordi endringer i vårt skatte- og avgiftssystem bør ha en langsiktig karakter og bli stående i mange år. Derfor ønsker Regjeringen et samarbeid med flest mulig av partiene i opposisjonen omkring disse spørsmål, sa Bondevik på pressekonferansen.

Lagt inn 2 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen