Historisk arkiv

Den økonomiske situasjonen krever samarbeid i Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 88/98
Dato: 26. mai 1998

Statsminister Bondevik på generalforsamling i Handelens og Servicenæringenes Hovedorganisasjon:

Den økonomiske situasjonen krever samarbeid i Stortinget

- De fleste partiene er nå enige om at det er nødvendig med en nedkjøling av norsk økonomi. Da regner jeg med at de også tar konsekvensen av dette, og er villige til å samarbeide i Stortinget om tiltak for å bidra til nedkjølingen.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette i et foredrag på generalforsamlingen i Handelens og Servicenæringenes Hovedorganisasjon i Oslo tirsdag.

Statsministeren sa at så lenge det ikke ligger til rette for noen flertallsregjering, er det desto viktigere at de politiske partier viser samarbeidsevne for slik å ta ansvar for landets utvikling.

- Norge har en god økonomi med lav arbeidsledighet, god realinntektsøkning og store budsjettoverskudd. Nå gjelder det å ta vare på disse fordelene, sa han.

Bondevik sa at hovedproblemet nå er at vi i økende grad får mangel på arbeidskraft i flere bransjer, noe som presser lønninger, og dermed priser og renter oppover. - Skal vi unngå at dette bringer økonomien ut av balanse, må vi dempe investeringstakten, men også det private og offentlige forbruk, sa Bondevik.

- Regjeringen mener det er riktig med en gradvis nedkjøling av økonomien, og har derfor foreslått tiltak i samsvar med dette i Revidert nasjonalbudsjett. Konjunkturavgift på investeringer, avsetning av bedriftsmidler på sperret konto, økt elektrisitetsavgift, tiltak for å dempe bankenes utlån med mer, har alt som siktemål å dempe investeringer og forbruk. Det er avgjørende viktig at Stortinget nå tar sin del av ansvaret og sørger for samarbeid om nødvendige budsjettvedtak for å dempe den økonomiske aktivitet, og slik også kunne unngå ytterligere renteøkning, sa Bondevik.

HSH med i Kontaktutvalget

Bondevik sa at inntektsoppgjørene er viktige for landets økonomiske utvikling.

- Det er ingen tvil om at vårens inntektsoppgjør har fått så romslige rammer at det er et brudd med de senere års moderasjonslinje, og at dette bidrar til et press i økonomien som kan ramme alle. Både arbeidsgiver– og arbeidstakerorganisasjonene er tjent med at vi unngår at dette videreføres og forsterkes i senere års oppgjør, sa statsministeren.

- I regjeringens kontaktutvalg, hvor de største organisasjonene i arbeidslivet er representert, må vi drøfte erfaringene fra vårens oppgjør når dette er over. Jeg kan opplyse at Regjeringen har besluttet å invitere Handelens og Servicenæringenes Hovedorganisasjon med som medlem av Kontaktutvalget. HSH er den desidert største av arbeidsgiverorganisasjonene som til nå ikke har vært med i Kontaktutvalget. Organisasjonen representerer 8000 bedrifter, og har blitt stadig mer representativ. Derfor tar vi nå HSH med, men ikke flere, for å unngå at Kontaktutvalget blir for stort og ineffektivt, sa statsminister Bondevik.

Lagt inn 27. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen