Historisk arkiv

Energisamarbeid rundt Østersjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

116/98
7. august 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik:

Energisamarbeid rundt Østersjøen

30. november til 1. desember i høst vil det bli avholdt en konferanse for Østersjø-områdets energiministre i Stavanger. Konferansen er et ledd i den videre utvikling av energisamarbeidet i regionen med sikte på å utvikle en miljøvennlig, sikker og effektiv energiforsyning. Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som opplyste om dette på en pressekonferanse i Smygehamn fredag 7. august i forbindelse med kongressen for kristendemokratiske partier i Norden.

De nordiske statsministrene ble 27. juni 1997 enige om å samarbeide om en bærekraftig energiforsyning rundt Østersjøen (Bergenserklæringen). Landene har i samarbeid sett på de nordiske forutsetningene for et slikt samarbeid og hatt innledende kontakter med de andre Østersjølandene.

Under toppmøtet for Østersjø-områdets statsministre i Riga 23. januar redegjorde jeg for det nordiske initiativet og foreslo å arrangere en konferanse i Norge for Østersjø-områdets energiministre høsten 1998, som et ledd i den videre utvikling av energisamarbeidet i regionen. Dette fikk bred oppslutning og den norske energiministeren har nå invitert til et møte i Stavanger 30. november og 1. desember.

Noen av Østersjølandene er medlemmer av EU, noen er søkere og noen vil stå utenfor. De fleste landene er energiimportører, mens to land er store eksportører. Tiden er inne til at landene kommer sammen og diskuterer rammeverk og lovgivning med sikte på å utvikle en sikker og effektiv energiforsyning basert på

  • overgang til mer miljøvennlige energiformer
  • økt bruk av fornybar energi
  • større effektivitet i produksjon, overføring, konvertering og bruk av energi
Lagt inn 7. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen