Historisk arkiv

- Økonomien må "kjøles ned"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

75/1998
1. mai 1998

Statsminister Bondevik i 1.-mai-tale i Vestfold:

- Økonomien må "kjøles ned"

Norges økonomiske situasjon er god, med høy sysselsetting og lav prisstigning. Men den økonomiske aktiviteten er nå i ferd med å bli så stor at økonomien gradvis må ”kjøles ned”. Knapphet på arbeidskraft i flere og flere bransjer, skaper problemer i stadig større deler av landet. Regjeringen ser sitt ansvar, og vil derfor etterhvert måtte fremme tiltak som kan dempe den økonomiske aktiviteten, for at vi fortsatt skal ha en god situasjon også i årene framover.

Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik i et foredrag på et 1.-mai-arrangement som Vestfold Kristelig Folkeparti arrangerte i Stavern.

  • Det er gledelig at arbeidsledigheten faller sterkt, og at stadig flere får jobb. Men det er også sterke faresignaler i økonomien. Dersom vi ikke setter inn tiltak, kan mye av den gunstige situasjonen vi nå har opparbeidet, etterhvert bli ødelagt, sa Bondevik.
  • Statsministeren viste til at investeringstakten er høy, både i fastlandsnorge og på sokkelen. Økende mangel på arbeidskraft presser priser og lønninger i været. Utlånsveksten fra bankene er fortsatt svært stor, det private forbruket stiger og de rammene som er gitt i flere av inntektsoppgjørene, vil ytterligere bidra til økt forbruk.

Regjeringen ser alvoret i situasjonen, og vil måtte fremme forslag til tiltak som kan bremse så vel den private som den offentlige økonomiske aktiviteten. Det er også viktig at andre aktører tar konsekvenser av situasjonen. Det har nå blitt relativt høye rammer i flere av de sentrale inntektsoppgjørene. Tilleggene må derfor begrenses i de lokale oppgjørene. For sterk økning i lønningene vil nemlig alle, også arbeidstakerne, etter hvert tape på, fordi det vil føre til økt prisstigning og tap av arbeidsplasser, sa statsministeren.

Bondevik sa at fordi vi jevnt over har det bra, kan det være lett å overse faresignalene. Han mente også at de høye lønnstillegg i flere inntektsoppgjør tyder på det samme når det gjelder næringslivet. Det er særlig provoserende for lavtlønte, som kan ha berettigede krav om bedring, at det skjer uforholdsmessige inntektsøkninger for høytlønte næringslivsledere, sa statsministeren.

Det er derfor min oppgave som statsminister å si klart fra om at utviklingen ikke kan fortsette slik den har gjort den senere tid. Den økonomiske aktiviteten må dempes. Hvis ikke vil vi komme inn i en ond spiral med økende priser, renter og svekket konkurranseevne, og dermed fare for stigende arbeidsledighet. Bremsene må settes på, sa statsministeren.

Lagt inn 1. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen