Historisk arkiv

- Saddam Hussein har ansvaret, sier statsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 168/98
Dato: 17. desember 1998

- Saddam Hussein har ansvaret, sier statsministeren

- Saddam Hussein må bære det fulle ansvar for de militære tiltak USA og Storbritannia har iverksatt mot Irak. - Dette understreker statsminister Kjell Magne Bondevik i en uttalelse etter at amerikanske og britiske styrker sent onsdag kveld angrep mål i Irak.

Bondevik fremholder at til tross for løfter avgitt overfor FNs generalsekretær og enstemmige vedtak i FNs Sikkerhetsråd, har Irak systematisk nektet å rette seg etter verdenssamfunnets krav. Landet har fortsatt sine programmer med sikte på å utvikle masseødeleggelsesvåpen og hindret FN - inspeksjon av irakiske installasjoner som kan tjene slike formål.

- Dette kan verdenssamfunnet ikke akseptere. Saddam Hussein har tidligere vist at han ikke skyr noe middel. Han har brukt masseødeleggelsesvåpen så vel mot sin egenbefolkning som mot naboland. Han og hans regime utgjør en konstant fare for stabiliteten i regionen og en trusel mot internasjonal fred, - fremholder statsminister Bondevik.

- Vi har derfor full forståelse for den amerikansk – britiske aksjon, sier statsministeren. - Alternativet – å unnlate å ta motforholdsregler – vil sende et farlig signal og undergrave arbeidet for å trygge internasjonal fred og sikkerhet.

- Samtidig beklager vi at sivilbefolkningen i Irak og de mange som er rammet av Saddam Husseins terrorvelde, påføres nye lidelser, sier statsministeren .

- Det er vårt håp at Saddam Hussein nå vil innse alvoret og respektere de krav verdenssamfunnet har stilt. Det vil også gi det irakiske folk muligheten til å bygge en fremtid der vold, undertrykking og masseødeleggelsesvåpen ikke har noen plass, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Lagt inn 17. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen